- W koszyku nie ma jeszcze produktów
- Wysyłka
- Razem z dostawą: 0,00 zł
- Alkohole
- Pozostałe produkty
- Producenci
- Aberfeldy
- Absolut
- Baileys
- Ballantines
- Beluga
- Belvedere
- Bombay Sapphire
- Bushmills
- Carbon Champagne
- Chivas Regal
- Chopin Vodka
- Ciroc
- Dalmore
- Dewar's
- Dom Perignon
- Finlandia
- Glenfiddich
- Glenlivet
- Glenmorangie
- Grey Goose
- Isle Of Jura
- Jack Daniel's
- Jagermeister
- Jameson
- Jim Beam
- Johnnie Walker
- Krug
- Martini
- Metaxa
- Miodula
- Moet & Chandon
- Nemiroff Vodka
- Piper-Heidsieck
- Polmos Siedlce
- Polmos Żyrardów
- Pravda
- Śliwowica
- Veuve Clicquot
- William Grant & Sons
- Wódki regionalne Kurnwica
Sake-alkohol doskonały
TAMURA MABOROSHI NO KASEN SAKE. Wyprodukowane tradycyjną metodą Honjozu, zawierającą niewiele, bo tylko 10% alkoholu ryżowego, przy spolerowaniu ryżu w 60 procentach. Ze względu na to, że dojrzewa o wiele dłużej niż inne, tradycyjne sake, posiada swój wyjątkowy, smakowy charakter, niepodobny do żadnego innego trunku tego rodzaju. Ponieważ sake oznacza w języku japońskim napój alkoholowy, Japończycy nazywają je „nihonshu". Nihon-czyli Japonia i shu-alkohol. Aktualnie sake przeżywa w Japonii swój renesans i staje się coraz bardziej modna i popularna również za granicami kraju Kwitnącej Wiśni. Pojawia się ono w wykwintnych restauracjach jako dodatek do potraw nie tylko japońskich i w najlepszych klubach jako lekki, orzeźwiający drink.
Specyficzny sposób fermentacji
TAMURA MABOROSHI NO KASEN SAKE najlepiej serwować schłodzone lub też w temperaturze pokojowej. Choć sake zwane jest bardzo często „winem" lub „wódką" ryżową, z metodą produkcji tych alkoholi nie ma wiele wspólnego. Powstaje ono bowiem w wyniku fermentacji spolerowanych ziaren ryżu, w celu osiągnięcia wyższej zawartości skrobi. Im wyższy stopień spolerowania, tym szlachetniejsza odmiana sake. Dalszy proces jej powstawania można śmiało porównać do technologii warzenia piwa, ale jest on znacznie bardziej skomplikowany.
Estetyka podania i spożywania sake
Produkcja „nihonshu" ma w Japonii długą tradycję-istnieje zatem mnóstwo rodzajów tego alkoholu. Podaje się go również w różnych temperaturach-od zimnej przez letnią, aż po gorącą, w specjalnych i tradycyjnych czakrach zwanych „o-choko". Istotne jest to, że pijąc sake w sposób tradycyjny, obowiązuje podczas tej czynności pewnego rodzaju estetyka. „Tokkuri", czyli karafka do sake, nie może w żaden sposób dotykać „o-choko" podczas nalewania sake. Uzupełnia się ją do 70-80% objętości. Co równie istotne, sake pije się powoli, sącząc je małymi łykami. Kiedy nie mamy już ochoty na dolewkę, wystarczy zasłonić „o-choko" dłonią (oczywiście nie dotykając krawędzi naczynia).
Informacje o produkcie
- Producent
- TAMURA SHUZOJO
- Zawartość alkoholu
- 15%
- Pojemność
- 0,72L
- Kraj
- Japonia
- Typ produktu
- SAKE
- Rodzaj
- Honjozu Sake
Indeks: DEWAZA004
Marka: DEWAZAKURA SHUZOJO