- Obecnie brak na stanie
![](https://superalkohole.pl/16514-large_default/honjirushi-sakura-daiginjo-sake-0-72l-15-8.jpg)
HONJIRUSHI SAKURA DAIGINJO SAKE. Ryżowy trunek z eleganckiej butelce, która zapowiada pełne wysublimowanego smaku doznania. Propozycja idealna, by rozpocząć swoją przygodę z sake. Ale będzie też interesującym przystankiem dla osób, którzy chcą odkryć różnorodność i niuanse, które cechują ten japoński alkohol.
Sake lekko kontrowersyjna jest już na etapie samej nazwy. Ryżowy alkohol, najczęściej nazywany winem, który jednakowoż przechodzi proces produkcji bardziej przypominający ten, który w Europie kojarzymy z powstawaniem piwa.
Bezwzględnie jednak nazywamy tak alkohol powstający z wykorzystaniem ryżu. Tymczasem w ojczyźnie sake słowo to oznacza po prostu alkohol, nawet ten produkowany z ziemniaków. Czy można zatem przyjąć, że sake nie jest ani winem, ani piwem, ani – co również pojawia się niekiedy jako jedna z opcji – wódką? Smak sake z pewnością zasługuje na swoją osobną kategorię. Choć żadne podziały nie są istotne, gdy czeka nas degustacja tego wyjątkowego napoju.
Podczas gdy w Japonii sake to dowód badań i troski specjalnie powołanego przez rząd instytutu, my możemy skoncentrować się na prawdziwym smakowaniu. Nie ma jednego rodzaju, smaku, procesu produkcji. Poszczególne odmiany, których finalny aromat i smak zależą od szeregu czynników, potrafią niekiedy bardzo różnić się od siebie.
Warto zatem podejść do tematu sake z ciekawością i otwartością. Temat jest niezwykle rozległy i obfituje w niespodzianki.
Prezentowana tu Honjirushi Sakura Daiginjo Sake jest delikatna w smaku, subtelnie aromatyczna, świeża. Orzeźwiająca, o bardzo stonowanym profilu. Słowo daiginjo, które pojawia się w nazwie produktu, oznacza jeden z wyższych gatunków sake. Proces jej produkcji jest nieco bardziej czasochłonny, zarówno jeśli chodzi o etap polerowania ryżu, który musi wynieść minimum 50% ziarna, jak i etap oddzielania płynu od składników stałych. Uważana jest też za trunek serwowany raczej na specjalne okazje.
Można ją podawać delikatnie schłodzoną, w temperaturze pokojowej lub nawet – lekko podgrzaną.
Informacje o produkcie