

IMAYO TSUKASA HITOTOKI SAKE. Wyjątkowe sake, które fermentuje w drewnianej kadzi zwanej Kioke. Jest to doskonała mieszanka aromatów cedru, imbiru, białego pieprzu, cytrusów, masła cytrynowego i suszonego na słońcu drewna. „Hiti to ki" tłumaczy się jako „ludzie i drzewo", co jest doskonałą nazwą dla sake IMAYO TSUKASA HITOTOKI SAKE, która jest wykonana w stylu starej szkoły, nie mniej jednak to napój z niesamowitą, futurystyczną elegancją. Sake tę można przyrównać do rześkiego naparu z garbnikową wytrawnością, która w miarę rozgrzewania przechodzi w delikatne i niezwykle kremowe sake. Co więcej, sama etykieta na butelce IMAYO TSUKASA HITOTOKI SAKE, to jedna z najpiękniejszych w całej branży sake, a zdobią ją słoje drewna.
Doskonale wywarzona IMAYO TSUKASA HITOTOKI SAKE smakuje brzoskwiniami, miodem, koniczyną, świeżym imbirem, kremem waniliowym, orzechami oraz cedrową i gorzką czekoladą. Doskonale komponuje się z daniami kuchni japońskiej, dodając im aromatu, smaku i wydobywając z nich wszystko to, co najlepsze. Najlepiej łączyć je z dziczyzną, drobiem, pikantnymi makaronami, bogatymi zupami i gulaszami, daniami z grilla i tłustymi rybami.
Japonia jest krajem, który słynie z alkoholu, jakim jest sake. W Japonii słowo „sake" ma zupełnie inne znaczenie niż w krajach europejskich. Oznacza ono bowiem dosłownie każdy napój alkoholowy pochodzenia zagranicznego i krajowego: piwo, whisky czy też wino. Na przykład na wyspie Kisiu wytwarza się sake ze słodkich ziemniaków. Z kolei na Okinawie wytwarza się je z długoziarnistego ryżu, który importowany jest z Tajlandii, a jego nazwa to awamori. Alkohol Japoński, który nazywany jest w Polsce i na Zachodzie „sake", po japońsku nazywa się „nihon-shu", a oznacza to dosłownie „japoński alkohol".
Opis
Chwilowo nie możesz polubić tej opinii
Zgłoś komentarz
Zgłoszenie wysłane
Twoje zgłoszenie nie może zostać wysłane
Napisz swoją opinię
Recenzja została wysłana
Twoja recenzja nie może być wysłana
check_circle
check_circle