SHACKLETON WHISKY, dojrzewa w beczkach po burbonie, a następnie w beczkach po sherry. W nosie wyczujemy aromaty kruszonej gruszki, jabłek w polewie toffee z nutami cynamonu, wanilii i agrestu. Zza woalu pikantnego dymu torfowego, świeżo pieczonego chleba i orzechów wyłania się złożony aromat wzbogacony o skórkę pomarańczową, imbir i kolendrę. Ma intrygujący i złożony smak gorzkiej czekolady, prażonych ziaren kawy, owoców cytrusowych i trufli. Dym torfowy, gałka muszkatołowa i świeża mięta dodatkowo pobudzają zmysły. Finisz to delikatne muśnięcia sherry, marcepanu i dojrzałego ananasa.
SHACKLETON WHISKY starzeje się w klasyczny sposób przelewając destylaty z beczek po bourbonie do tych ex-sherry. Receptura jednak różni się wyczuwalnie od innych płynów o podobnych założeniach w dziedzinie produkcji. Wąchając wybierzemy się w przyjemną wycieczkę po sadowniczych zbiorach gruszek i jabłek, które wzbogaci cynamon, gładka wanilia oraz polewa toffi. Po pierwszej fali słodkich zapachów nastąpi ciężka ściana akordów dymu i pieczonego tosta, w tle zaś zamajaczą skórki pomarańczy, świeży imbir oraz niejednoznaczna kolendra. Biorąc pierwszego łyka wystawimy się na wielowarstwowe doznanie pełne gorzkiej czekolady, swieżo palonej kawy a nawet trufli skropionych cytryną. Wprawny koneser rozpozna również nuty tlącego się torfu, gałki muszkatołowej i kojącej mięty. Kiedy ciecz opuści gardło rozgrzeje nas nuta sherry, marcepanu oraz ananas.
BRORA 37YO. Limitowana edycja szkockiej whisky o kolorze głębokiego złota w zapachu delikatna i bardzo przyjemna. Zapach torfu lekko dymny, ustępujący szybko zapachowi świecy woskowej oraz ziół. Otulony nutami kokosu, miodu i cytryny, subtelnie przechodzącymi w zapach drzewa. Smak gładki i słodki, następnie pikantny, dosyć ciężki. Na finiszu ostra i...
JAMESON BLACK BARREL. Whisky ta leżakuje w specjalnych spalonych beczkach i jest to przez wybór, a nie przez konieczność. Czas dojrzewania w tych beczkach nadaje whisky wzmożone nuty słodyczy wanilii i karmelu, a także posmak tostów z drewna, owoców i ciepłej przyprawy. Jameson Black Barrel ujawnia niezliczone bogactwo i złożoność. Potrójnie destylowana,...
SHACKLETON WHISKY, dojrzewa w beczkach po burbonie, a następnie w beczkach po sherry. W nosie wyczujemy aromaty kruszonej gruszki, jabłek w polewie toffee z nutami cynamonu, wanilii i agrestu. Zza woalu pikantnego dymu torfowego, świeżo pieczonego chleba i orzechów wyłania się złożony aromat wzbogacony o skórkę pomarańczową, imbir i kolendrę. Ma intrygujący i złożony smak gorzkiej czekolady, prażonych ziaren kawy, owoców cytrusowych i trufli. Dym torfowy, gałka muszkatołowa i świeża mięta dodatkowo pobudzają zmysły. Finisz to delikatne muśnięcia sherry, marcepanu i dojrzałego ananasa.