BENROMACH ORGANIC WHISKY to pierwsza w pełni organiczna whisky single malt na świecie. Trunek spełnia rygorystyczne wymogi UK Soil Association. Do jej produkcji wykorzystuje się niezatorfiony i ekologiczny słód jęczmienny pochodzący ze Speyside oraz 7-letnie destylaty starzone w świeżych beczkach z amerykańskiego organicznego dębu (virgin americak oak Hogsheads), pochodzącego z certyfikowanych lasów w Missouri. Whisky nie jest barwiona karmelem, a swój miedziany kolor zawdzięcza jedynie kontaktowi z dębiną. W zapachu wyczuwalne są intensywne słodkie i kremowe aromaty toffi, wanilii, bananów oraz jabłek. W smaku lekko pikantna - akcenty białego pieprzu zbalansowane są nutami dojrzałych owoców, toffi oraz wanilii.
BENROMACH ORGANIC WHISKY określa się mianem pierwszej w całości organicznej pozycji na globalnym rynku gorzelniczym. Ten wyjątkowy single malt powstaje przy wyłącznym udziale ekologicznego jęczmienia rodem ze szkockiego Speyside, którego destylaty dojrzewają przez siedem lat w beczkach z organicznego drewna dębu amerykańskiego sprowadzanych z Missouri. W recepturze nie ma też miejsca na sztuczne barwniki – głębie koloru napitku zawdzięczamy właśnie beczkom. Alkohol pachnie słodyczą kremów i toffi, zza których wychylają się nuty wanilii, jabłek i bananów. Smak natomiast zdominowały ostrości pieprzowe równoważone waniliową owocowością z dodatkiem toffi.