TOMINTOUL PEATY WHISKY. Większość whisky produkowana przy użyciu słodu jęczmiennego, suszonego z użyciem dymu torfowego, pochodzi ze Szkockich wysp. Region Speyside, na obszarze którego znajduje się destylarnia Tomintoul, słynie raczej z destylatów o słodkim owocowo miodowym charakterze. W przypadku tej destylarni charakter regionu odzwierciedla każda kropla, jednak co roku przez okres około 2 tygodni produkowany jest silnie dymny alkohol 55 PPM. Tomintoul Peaty Tang powstaje z połączenia 4-5 letnich torfowych destylatów z 8 letnią nie torfową whisky, zapewniając nam dymną lecz zrównoważoną kompozycje. Kolor: szczero złoty. Zapach: zbalansowana dymność z kwiatowymi nutami. Smak: delikatnie torfowy ze słodowym cieniem. Finisz: dymno torfowy z lekką słodyczą.
HAZELBURN 12YO WHISKY. Obecnie whisky hazelburn produkowana jest w gorzelni springbank, jednak w dawnych latach była jedną z największych destylarni w regionie. Pierwsze wzmianki o niej sięgają roku 1825, choć jest prawdopodobne, że destylacje prowadzono już wcześniej. Gorzelnia rozwijała się dynamicznie, w najświetniejszych latach dysponowała 9 kadziami...