

J.A. BACZEWSKI WHISKY. Trunek ten powstaje w wyniku kupażowania różnych rodzajów whisky, destylowanych ze słodu jęczmiennego i ziaren innych zbóż. Dojrzewa w dębowych beczkach dzięki czemu charakteryzuje się bursztynowym kolorem i lekko słodkawym smakiem oraz subtelnym aromatem.
J.A. BACZEWSKI WHISKY 1782 to trunek, który łączy w sobie zarówno tradycję, jak i nowe rozwiązania zaproponowane przez firmę J. A. Baczewski. Oprócz głównej osi swojej działalności, którą pozostają niezmiennie wspaniałe wódki i aromatyczne nalewki, postanowiła zająć się również produkcją wybornej whisky. W lwowskiej fabryce, przed wielu laty, produkowano już ten rodzaj alkoholu pod logo kojarzonym dziś na całym świecie. W tym celu nowy typ alkoholu wylądował w charakterystycznej dla marki, cieszącej oko butelce opatrzonej etykietą o równie rozpoznawalnym kształcie. Jest to jednak nie tyle ekspansja na nowe pola, co powrót do korzeni – Baczewski bowiem już kiedyś zajmował się uwodzeniem polskich odbiorców za pomocą blended whisky, określanej wtedy dumnie „polish whisky”.
Leżakowanie w dębowych beczkach sprawia, że J. A. Baczewski 1782 Whisky charakteryzuje się głębokim, bursztynowym kolorem, wpadającym lekko w brąz charakterystyczny dla mocnej herbaty. Wdychając poruszoną zawartość kieliszka, odnajdziemy za ścianą alkoholu nuty o lekko słodkawym zabarwieniu – zdecydowanie zapach zachęca do skosztowania. W zapachu w szczególności wybija się karmel oraz wanilia. Wyczuwalne są także akcenty kremowej śmietanki. W ustach do wymienionych już aspektów dołączają zaś ostrzejsze akcenty, zaczerpnięte z kuchennych przypraw. Można tutaj wyczuć pieprz, imbir oraz herbatę. Nuty te przedostają się także dalej, do zdecydowanie długiego., gorzkawo-pieprznego finiszu. Taka kompozycja wręcz prosi się o skosztowanie.
Historia marki J. A. Baczewski sięga XVIII wieku, a nazwa nawiązuje do inicjałów Józefa Adama Baczewskiego, który stanął na czele firmy w latach 80. XIX wieku. To on sprawił, że firma zaczęła prężnie funkcjonować na rynku międzynarodowym. Rodzinna firma Baczewskich przez dziesięciolecia zaopatrywała rynek europejski i amerykański w doskonałe alkohole, słynąc głównie z wyśmienitych wódek produkowanych na podstawie sprawdzonych receptur. Jednak pod tym logo butelkowano również koniaki, giny, rumy oraz special polish whisky. J. A. Baczewski whisky produkowana jest według autorskiego przepisu. Powstaje w wyniku kupażowania, czyli mieszania różnych rodzajów whisky destylowanych ze słodu jęczmiennego. Cechuje się subtelnym aromatem i delikatnym smakiem. Świetny alkohol o wyjątkowo delikatnym charakterze w przystępnym przedziale cenowym. Whisky J. A. Baczewski można pić solo, z lodem, lub w formie drinka z ulubionymi dodatkami.
Informacje o produkcie
Indeks: CURR001
Marka: ORIGIN SPIRITS
J.A. BACZEWSKI WHISKY. Trunek ten powstaje w wyniku kupażowania różnych rodzajów whisky, destylowanych ze słodu jęczmiennego i ziaren innych zbóż. Dojrzewa w dębowych beczkach dzięki czemu charakteryzuje się bursztynowym kolorem i lekko słodkawym smakiem oraz subtelnym aromatem.