

DALMORE KING ALEXANDER III WHISKY. King Alexander III to niezwykła propozycja nawet jak na standardy Dalmore'a. Już w latach 70-tych Richard Peterson, który to był znakomitym master blenderem Whyte&Mackay, rozpoczął eksperymenty ze starzeniem destylatów w różnych typach drewna. Były to beczki po francuskim Cabernet Sauvignon, portugalskiej Maderze i Porto, sycylijskiej Marsali, hiszpańskiej Sharry i bourbonie z Kentucky. Celem mistrza była kreacja unikatowej whisky powstałej z połączenia tak starzonych destylatów. I tak właśnie w roku 2008 narodził się Dalmore King III, single malt, do którego to kreacji wykorzystano aż sześć różnych typów beczek pochodzących z pięciu krajów! Nic zatem dziwnego, że whisky ta zdobyła tak wiele wyróżnień i medali, w tym złoty medal podczas International Wine & Spirits Competition w 2019 roku!
Ten doskonałej jakości alkohol, ważony z najstaranniejszą dokładnością, ma swoją historię zapisaną już w 1263 roku. Wtedy to właśnie, podczas polowania, króla Aleksandra III uratował przed szarżującym na niego jeleniem myśliwy Collin Fitzgerald. W podziękowaniu za uratowanie życia król ofiarował Collinowi ziemię Kintali oraz pozwolił używać mu swojego herbu, co było ogromnym wyróżnieniem. Jak się później okazało, Fitzgerald był protoplastą klanu Mackenzie, a herb z rogów jelenia stał się dumnym godłem destylarni Dalmore. King Alexander III whisky to trunek, który tworzony jest z wielką pasją i zaangażowaniem. Przez pierwsze 15 lat leżakuje on bowiem w beczkach z białego dębu amerykańskiego. Dopiero po tym okresie zaczyna się prawdziwa magia tworzenia alkoholu najznakomitszej klasy. Whisky zostaje podzielona na 6 partii. Pierwsza z nich ląduje na 3 do 5 lat w beczce po Porto, druga na taki sam okres trafia do beczki po Maderze, trzecia część spędza 3 lata w beczce po Marsali, czwarta trafia na 18 miesięcy do beczki po Cabernet Sauvignon, piąta leżakuje od 3 do 5 lat w beczce po bourbonie, a szósta spędza 3 lata w beczce po Sherry Matusalem. Iście piekielna kompozycja!
Dalmore King Alexander III whisky single malt charakteryzuje się słodkim aromatem pieczonego jabłka, migdałów, suszonych śliwek, wanilii, moreli, cynamonu i skórki pomarańczy. Jej bardzo bogaty smak przewija nuty śliwek, rodzynek, jagód i miodu, a to wszystko zostaje okraszone nutami wiśni. To bogactwo smaku i zapachu nie wymaga dodatkowej oprawy, najlepiej zatem spożywać ten alkohol solo, jedynie z dodatkiem kostek lodu.
Opis
Chwilowo nie możesz polubić tej opinii
Zgłoś komentarz
Zgłoszenie wysłane
Twoje zgłoszenie nie może zostać wysłane
Napisz swoją opinię
Recenzja została wysłana
Twoja recenzja nie może być wysłana
Indeks: GLEN011
Marka: GLENFIDDICH
check_circle
check_circle