

ABSINTHE LE DIABLE VERT ABSYNT. Absynt wydaje się tak zdecydowanym, wyrazistym alkoholem, że albo się go uwielbia, albo omija z daleka. Tak było być może jeszcze do niedawna. Aktualnie grupa osób chętnie posiadających absynt w domowym barku zdecydowanie się rozszerza. Czy zapanowała moda na absynt? Nie, to po prostu coraz powszechniejsze zastosowanie go w apetycznych połączeniach w najróżniejszych koktajlach. Hiszpański absynt le Diable Vert nadaje się do tego idealnie.
Choć trzeba przyznać, że jest w absyncie coś fascynującego. Moc, jego intensywnie zielony kolor i smak, który tak naprawdę zmienia wszystko. Kwiaty i liście piołunu same w sobie stanowią oryginalny składnik trunków. Do tego inne wyraziste składniki: anyż, koper włoski i inne – cała galeria dodatków. Łączenie, macerowanie, filtrowanie i butelkowanie.
Absynt nie należy do alkoholi, które byłyby ściśle dookreślone literą prawa. Ani skład, ani metody produkcji nie przesądzają o pełnej zgodności z prawidłami sztuki. Choć wiążą się z tym alkoholem różne ciekawostki z wielu krajów świata. W Szwajcarii był zakazany do 2005 roku. We Francji trunek o tej konkretnej nazwie nie może być sprzedawany, jest więc produkowany i wysyłany na eksport – a furtka stosowana nad Loarą polega po prostu na nazywaniu absyntu piołunówką. Z uwagi na zawartość piołunu i tujonu, nie we wszystkich miejscach na świecie absynt jest dostępny w sprzedaży. Całkowicie zakazany jest na przykład w Nowej Zelandii.
Jak zatem smakuje ten kontrowersyjny napój? Jest gorzki, intensywny, niezwykle ziołowy i wyrazisty. Osiąga – w zależności od konkretnego składu, całą gamę przepięknych odcieni zieleni.
Przez wieki picie absyntu nabrało formy rytuału, który ma nawet swoją nazwę: rytuał ognia. Na specjalnej łyżeczce umieszcza się kostkę cukru, nasącza ją absyntem i podpala, roztapiający się cukier spływa do porcji absyntu przygotowanej uprzednio w kieliszku. Gdy spłynie cały, trunek jest gotowy do picia. Można również, aby zmniejszyć nieco gorycz, pić go w połączeniu z zimną wodą.
Jednak współcześnie absolutnie najpopularniejsze jest włączanie go do receptur koktajli.
Opis
Chwilowo nie możesz polubić tej opinii
Zgłoś komentarz
Zgłoszenie wysłane
Twoje zgłoszenie nie może zostać wysłane
Napisz swoją opinię
Recenzja została wysłana
Twoja recenzja nie może być wysłana
check_circle
check_circle