

FONSECA PORTO WHITE. Wino portugalskie, wzmacniane, które wytwarza się z gron winogron zbieranych z doliny rzeki Duaro. Proces, jakiemu zostają poddane winogrona, to na początku ich miażdżenie oraz następnie poddanie ich fermentacji. Trwa to dopóty, dopóki poziom alkoholu z powstałej pulpy nie osiągnie 7 procent. Kolejny krok, który wykonywany jest po okresie około 1 tygodnia, to dodanie do powstałego alkoholu naturalnego spirytusu winnego o wysokiej mocy 77%. Dzięki temu zabiegowi finalnie powstaje wino Fonseca Porto White, które zawiera w sobie nietypowo wiele, ponieważ aż 20% alkoholu. Dodawanie najlepszej jakości, naturalnego spirytusu winnego zatrzymuje bowiem proces dalszej fermentacji wina, przez co zachowuje ono jednocześnie swój naturalny cukier powstały w gronach winogron.
Porto White smakuje miękko, lekko i aksamitnie. Rozlewa się na podniebieniu słodkimi nutami dojrzałych w słońcu owoców, a posmak miodu i dębowych nut, które pojawiają się dzięki leżakowaniu w dębowych beczkach sprawia, że daje ono niesamowite wrażenia smakowe. Tak również jest z zapachem Fonseca Porto White. Dociera do nozdrzy kosztującego z niebywale przyjemnymi nutami słonecznych terenów, na których to zbierane są winogrona, z których powstaje najwyższej jakości alkohol. Aby trunek ten oddał nam najlepsze i najsmaczniejsze nuty, najlepiej podawać go lekko schłodzonego. Porto White to doskonały pomysł na aperitif. Idealnie zgrywa się ze smakiem oliwek czy też solonych migdałów.
Opis
Chwilowo nie możesz polubić tej opinii
Zgłoś komentarz
Zgłoszenie wysłane
Twoje zgłoszenie nie może zostać wysłane
Napisz swoją opinię
Recenzja została wysłana
Twoja recenzja nie może być wysłana
check_circle
check_circle