

FONSECA PORTO WHITE. Wino portugalskie, wzmacniane, które wytwarza się z gron winogron zbieranych z doliny rzeki Duaro. Proces, jakiemu zostają poddane winogrona, to na początku ich miażdżenie oraz następnie poddanie ich fermentacji. Trwa to dopóty, dopóki poziom alkoholu z powstałej pulpy nie osiągnie 7 procent. Kolejny krok, który wykonywany jest po okresie około 1 tygodnia, to dodanie do powstałego alkoholu naturalnego spirytusu winnego o wysokiej mocy 77%. Dzięki temu zabiegowi finalnie powstaje wino Fonseca Porto White, które zawiera w sobie nietypowo wiele, ponieważ aż 20% alkoholu. Dodawanie najlepszej jakości, naturalnego spirytusu winnego zatrzymuje bowiem proces dalszej fermentacji wina, przez co zachowuje ono jednocześnie swój naturalny cukier powstały w gronach winogron.
Porto White smakuje miękko, lekko i aksamitnie. Rozlewa się na podniebieniu słodkimi nutami dojrzałych w słońcu owoców, a posmak miodu i dębowych nut, które pojawiają się dzięki leżakowaniu w dębowych beczkach sprawia, że daje ono niesamowite wrażenia smakowe. Tak również jest z zapachem Fonseca Porto White. Dociera do nozdrzy kosztującego z niebywale przyjemnymi nutami słonecznych terenów, na których to zbierane są winogrona, z których powstaje najwyższej jakości alkohol. Aby trunek ten oddał nam najlepsze i najsmaczniejsze nuty, najlepiej podawać go lekko schłodzonego. Porto White to doskonały pomysł na aperitif. Idealnie zgrywa się ze smakiem oliwek czy też solonych migdałów.
Informacje o produkcie