NIKKA TAKETSURU PURE MALT została stworzona w hołdzie dla ojca japońskiej whisky i założyciela firmy Nikka - Masatake Taketsuru - jest kompozycją whisky single malt z destylarni Yoichi i Miyagikyo. Wysoka zawartość destylatów z Miyagikyo nadaje delikatnego i owocowego charakteru. Aby uzyskać niesamowity poziom równowagi i złożoności master blenderzy Nikka oparli tę kompozycję na różnych stylach whisky, łącząc świeże, owocowe, młodsze destylaty z cięższymi, złożonym, starszymi whisky dojrzewającymi głównie w beczkach po sherry. Aromat świeży i owocowy. Wyczuwamy soczyste brzoskwinie, winogrona ciasto migdałowe, biszkopty i rodzynki. Dodatkowo znajdziemy akcenty słodowe i cytrusowe (mandarynki) oraz odrobinę werbeny i rumianku. W smaku śliwki, kawa, lukrecja, dębina, cygara i bardzo delikatne dotknięcie dymu torfowego. W finiszu lukrecja, słodycz jęczmienia z lekko medycznymi akcentami kamfory i eukaliptusa.
ABERLOUR WHISKY 18YO to doskonała szkocka whisky typu single malt, dojrzewająca w dwóch rodzajach beczek: po bourbonie i sherry oloroso. Kiedy trunek osiągnie już pożądany wiek, whisky z obu rodzajów beczek mieszane są ze sobą, dzięki czemu trunek zachwyca niezwykle złożonym i bogatym smakiem. ABERLOUR WHISKY 18YO posiada najbogatszy smak spośród...