JOHNNIE WALKER BLACK 12YO to szkocka whisky typu blended. Do jego produkcji używana jest mieszanka ponad 40 pojedynczych gatunków whisky, z których głównymi pozycjami są Cardhu ze Speyside oraz Caol Ila z Islay. Każda whisky dojrzewa w innych starannie wyselekcjonowanych dębowych beczkach po Sherry lub Bourbonie przez minimum 12 lat. Trunek urzeknie nas swoją piękną ciemno bursztynową barwą, po czym zachwyci szerokim i znakomicie dobranym bukietem aromatów i smaków.
JOHNNIE WALKER BLACK LABEL 12YO WHISKY to jedna z najbardziej popularnych wśród smakoszy opcja whisky typu blended. Zazwyczaj koneserzy wolą kolekcjonować i degustować szkockie alkohole jednosłodowe lub jednozbożowe, jednak dwunastoletni stażem BLACK LABEL zdołał przez ponad stuletnią obecność na rynku zaskarbić sobie serca miłośników szlachetnych procentów z całego świata. Przed naszymi ustami i nosami pojawia się bursztynowo-brunatne zestawienie blisko 40 różnych destylatów pochodzących z gorzelni z czterech różnych regionów Szkocji. Wydaje się jednak, że najwyraźniejsze ślady na końcowym efekcie odciskają płyny z Cardhu i Caol Ila. Przy wdechu będziemy mieli okazję spotkać się z cukrem palonym na karmel, przyprawami o bardziej wytrawnym widmie oraz ledwo wyczuwalnym dymem opartym o zbożowość prowadząca wprost do ściany alkoholu. W ustach ta bogata kompozycja zda się zasadzać na korzenności, dymach opalanej dębiny a także błyskotliwej słodyczy. Finiszować zaś będziemy z pikantnym drewnem dębu i długim posmaku tlącego się ogniska.