HAZELBURN 10YO WHISKY to nieodzowna część wyselekcjonowanej oferty gorzelni Springbank zlokalizowanej w regionie Campbeltown. Mamy w tym wypadku do czynienia z potrójnie destylowanym single maltem od początku produkowanym wedle tradycyjnych metod. Maturacja płynów przebiega natomiast w beczkach po bourbonie i kończy się wraz z osiągnięciem przez nie poziomu 46% zawartości alkoholu. HAZELBURN to jednak zaledwie jedna trzecia stylów oferowanych przez wspomnianą placówkę Springbank, wyróżniająca się brakiem dodatku torfu. W nozdrzach znajdą się ślady toffi, jabłek, świeżo zebranego miodu i wonnych gruszek. Na końcu zaś pojawi się zapach wanilii. Paleta rozpościerająca się na języku to pełne i jasne nuty waniliowe i mieszanek zbożowych, z podbudową z świeżych owoców. Finisz w tym wypadku będzie oleisty i słodki.
JURA CAMAS AN STACA ISLAND 30YO WHISKY. Ta monumentalna 30-letnia whisky swoją nazwę bierze od największego stojącego kamienia na wyspie Jura – Camas an Staca. To ostatnie rzadkie rocznikowe whisky słodowe, które było wypielęgnowane i ręcznie zrobione w destylarni Jura. Unikalny rezultat bazuje na czystej źródlanej wodzie, świeżym powietrzu i tradycji...