HAZELBURN 10YO WHISKY to nieodzowna część wyselekcjonowanej oferty gorzelni Springbank zlokalizowanej w regionie Campbeltown. Mamy w tym wypadku do czynienia z potrójnie destylowanym single maltem od początku produkowanym wedle tradycyjnych metod. Maturacja płynów przebiega natomiast w beczkach po bourbonie i kończy się wraz z osiągnięciem przez nie poziomu 46% zawartości alkoholu. HAZELBURN to jednak zaledwie jedna trzecia stylów oferowanych przez wspomnianą placówkę Springbank, wyróżniająca się brakiem dodatku torfu. W nozdrzach znajdą się ślady toffi, jabłek, świeżo zebranego miodu i wonnych gruszek. Na końcu zaś pojawi się zapach wanilii. Paleta rozpościerająca się na języku to pełne i jasne nuty waniliowe i mieszanek zbożowych, z podbudową z świeżych owoców. Finisz w tym wypadku będzie oleisty i słodki.
JAMESON BLACK BARREL. Whisky ta leżakuje w specjalnych spalonych beczkach i jest to przez wybór, a nie przez konieczność. Czas dojrzewania w tych beczkach nadaje whisky wzmożone nuty słodyczy wanilii i karmelu, a także posmak tostów z drewna, owoców i ciepłej przyprawy. Jameson Black Barrel ujawnia niezliczone bogactwo i złożoność. Potrójnie destylowana,...
DALMORE 35YO WHISKY. Ta 35-letnia whisky została rozlana w 2017 r. do 1000 butelek i będzie oferowana na rynku przez kolejnych 5 lat. Destylat dojrzewał w beczkach po burbonie, matusalem sherry i porto colheita. Whisky jest zamknięta w kryształowej karafce słynnej francuskiej firmy Baccarat.