
Indeks: MAC020
Marka: MACALLAN THE SINGLE MALT
LONGROW PEATED SINGLE MALT WHISKY. Szkockie single malt zabutelkowany z mocą 46% i charakterystycznym, dymnym akordem torfu. Pierwsza destylacja LONGROW PEATED WHISKY została wykonana w formie eksperymentu, kiedy to prezes Springbank postanowił udowodnić, że istnieje możliwość wyprodukowania mocno torfowej whisky single malt w stylu Islay również poza jej terenami. Langrow został ponownie poddany destylacji kilka lat później i właśnie od tego czasu stał się on ważną częścią katalogu Springbank. Jego regularna destylacja rozpoczęła się w 1992 roku, a Single malt stał się wówczas sztandarowym dziełem gorzelni.
Gorzelnia Springbank to jedna z ostatnich na terenie Campbeltown. Co interesujące, pierwsza i odnotowana destylacja whisky w tym mieście miała miejsce już w 1591 roku. Na przełomie XVII i XVIII wieku miasto to stało się sercem wówczas nielegalnej destylacji whisky w kraju. W latach sześćdziesiątych XVII wieku rodzina Mitchells, która później założyła gorzelnię, wyemigrowała ze szkockich nizin do Campbeltown, aby to rozszerzyć swoje działania w rodzinnej firmie destylacyjnej. Po kolejnej zmianie właścicieli, nijakich braci Reid, gorzelnie zaczęła produkować whisky z mniejszą ilością torfu, zgodnie ze zmieniającymi się gustami.
Wszystkie alembiki w Springbank mają tradycyjny kształt, który to jest typowy dla regionu Speyside. Są one szerokie, mają kuliste pokrywy i wysokie, stożkowe szyjki. Podwójna destylacja następuje zaraz po fermentacji, czyli po procesie uwalniania z alkoholi cukrów za pomocą drożdży. Springbank posiada własny kompleks magazynowy. Destylarnia wykorzystuje kombinację różnych beczek w procesie dojrzewania, a to zależy od intencji, jaka zostaje ustalona podczas tego procesu. LONGROW PEATED SINGLE MALT WHISKY dojrzewa w beczkach dębowych przez co najmniej 3 lata, zanim zostanie on zabutelkowany.
Informacje o produkcie
Indeks: MAC020
Marka: MACALLAN THE SINGLE MALT
Indeks: OLDM008
Marka: INCHGOWER DISTILLERY WHISKY