GLENDRONACH PEATED WHISKY już nazwą zapowiada gratkę dla wielbicieli torfowych nut szkockiego trunku. Zesłodowany jęczmień zostaje tu poddany wędzeniu palonym torfem aż do uzyskania nasycenia fenolami rzędu 25 PPM. Leżakowanie przebiega początkowo w beczkach ex-bourbon, skąd destylaty przelewa się w drewno wcześniej mieszczące dwie odmiany sherry. Wzrokowcy nasycą się już samą połyskliwą i złocistą barwą cieczy, ale prawdziwa zabawa zaczyna się tu oczywiście przy wdechu złożonego aromatu. W nosie poczujemy lekkość i subtelność ewokującą zaczerwieniony agrest, słodki cynamon, miód czy też ciepłe kakao. Ziemiste i dymne wonie przyniosą nam za to szczyptę toffi i sycącej wanilii. Usta najpierw złapią akcenty dębu i przypraw zalanych miodem oraz dżemem z dzikiej róży. Co uważniejsi wyłowią stąd także słodkie nuty zbóż i schowany za nimi charakterystyczny biały pieprz. Końcówka natomiast przypomni nam chwile spędzane nad plażowym ogniskiem oraz spacery po wrzosowiskach.
CHIVAS REGAL 25YO posiada miedziany kolor z odcieniem złota. Zapach whisky pokazuje aromaty świeżej pomarańczy i brzoskwini, po których ujawniają się nuty marcepanu i orzechów. W smaku trunek gładko rozpływa się po podniebieniu i ujawnia głęboki smak mlecznej czekolady. Finisz długi i w pełni luksusowy.