GLENDRONACH PEATED WHISKY już nazwą zapowiada gratkę dla wielbicieli torfowych nut szkockiego trunku. Zesłodowany jęczmień zostaje tu poddany wędzeniu palonym torfem aż do uzyskania nasycenia fenolami rzędu 25 PPM. Leżakowanie przebiega początkowo w beczkach ex-bourbon, skąd destylaty przelewa się w drewno wcześniej mieszczące dwie odmiany sherry. Wzrokowcy nasycą się już samą połyskliwą i złocistą barwą cieczy, ale prawdziwa zabawa zaczyna się tu oczywiście przy wdechu złożonego aromatu. W nosie poczujemy lekkość i subtelność ewokującą zaczerwieniony agrest, słodki cynamon, miód czy też ciepłe kakao. Ziemiste i dymne wonie przyniosą nam za to szczyptę toffi i sycącej wanilii. Usta najpierw złapią akcenty dębu i przypraw zalanych miodem oraz dżemem z dzikiej róży. Co uważniejsi wyłowią stąd także słodkie nuty zbóż i schowany za nimi charakterystyczny biały pieprz. Końcówka natomiast przypomni nam chwile spędzane nad plażowym ogniskiem oraz spacery po wrzosowiskach.
AMRUT FUSION SINGLE MALT powstała z mieszanki torfowego jęczmienia ze Szkocji (25%) i nietorfowanego jęczmienia z Indii (75%). W Whisky Bible 2010 Jima Murray'a zdobyła tytuł trzeciej najlepszej whisky świata. W 2011 roku uznana przez Malt Advocate za najlepszą whisky świata. Aromat kawy, ciemnej czekolady, marmolady i lekki ślad dymu.
DALMORE 40YO WHISKY. Ta rozlana w roku 2017 40-letnia whisky prezentowana jest w karafce francuskiej firmy Baccarat. Początkowo destylat dojrzewał w beczkach po burbonie z amerykańskiego dębu, a następnie został przelany do beczek po matusalem oloroso sherry, w których spędził 7 lat, aby następnie wrócić do beczek po burbonie.