DALMORE 40YO WHISKY. Ta rozlana w roku 2017 40-letnia whisky prezentowana jest w karafce francuskiej firmy Baccarat. Początkowo destylat dojrzewał w beczkach po burbonie z amerykańskiego dębu, a następnie został przelany do beczek po matusalem oloroso sherry, w których spędził 7 lat, aby następnie wrócić do beczek po burbonie.
DALMORE 40 YO WHISKY swój oryginalny gładki smak zawdzięcza trzem typom beczek, w których dojrzewa do ostatecznego rozlania. Nabiera nut białego dębu, sherry Oloroso oraz równie cenionego Amoroso. Ten rzadki produkt doskonale podsumowuje podejście do sporządzania whisky praktykowane przez Richarda Patersona. Nos dotkną wysublimowane takty zrównoważonych i klarownych przypraw do grzańca uzupełnionych o rys imbiru, kakao i ledwie obecne zioła. Koneser doszuka się też woni maślanej kromki z marmoladą orzechami i dymem. W jamie ustnej rozejdą się frazy sherry i drzewnej taniny przykryte toffi zestawianym z gorącą pomarańczową marmoladą. Końcówka nie pozostanie z nami długo, jednak mile zaskoczy czekoladą, syropem i pomarańczą.
GLENCADAM 15YO WHISKY. Od 2008 roku Angus Dundee właściciel destylarni zmodyfikował istniejącą na rynku 15 letnią whisky Glencadam. Nowa wersja w celu zachowania bogactwa i pełni smaku nie została poddana procesowi filtracji na zimno, która zdecydowanie spłyca smak i aromat destylatu. Dodatkowo do whisky nie został dodany karmel, który zmienia kolor...
BALVENIE 14YO, szkocka whisky typu Single Malt. W aromacie poczujemy słodycz gruszek, nektarynek i pomarańczy, przeplatające się z niuansami miodu i waniliowego ciasta. W smaku na pierwszym planie pojawiają się owoce w miodzie, za którymi podąża lekko orzechowy aromat. Finisz średnio długi, ciepły i słodki.