GLENCADAM SHERRY 14YO WHISKY jest drugą odsłoną limitowanej serii whisky, które ostatni okres leżakowania spędzają w beczkach, w których wcześniej leżakowało wino. Tak zwane finiszowe leżakowanie ma na celu wprowadzić do destylatu nową kombinacje składników aromatyczno smakowych, która w przypadku Hiszpańskiego sherry składa się na słodycz suszonych owoców. Ta kombinacja w połączeniu z kwiatowym charakterem samego destylatu daje bardzo ciekawą kompozycje. Kwiatowy akcent pochodzi z wygiętych ku górze szyj alembików, które zwiększają refluks i kontakt destylatu z miedzią. Kolor: złota pomarańcza. Zapach: korzenno waniliowy z elegancką słodyczą. Smak: floralno korzenny z wyrafinowanym połączeniem wanilii i sherry. Finisz: delikatnie pieprzno korzenny.
GLENCADAM SHERRY 14YO WHISKY to kolejna obok Porto Finished odsłona trunku dochodzącego w beczkach po winie, w tym wypadku aromatycznym hiszpańskim sherry. Edycja jest limitowana, ale z całą pewnością warta swojej ceny. Szczególnie, jeśli lubimy smaki whisky zbudowane na fundamencie suszu owocowego. Do nut słodkich włączą się tu jeszcze widma florystyczne, co uczyni z całości nadzwyczaj bogatą mieszankę. Wedle ekspertów spora ilość kwiatowych nut jest wynikiem specjalnego kształtu alembików, w których destylaty wchodzą w interakcje z metalem. Barwa dojrzałej pomarańczy będzie towarzyszyła dochodzącym ze szklanki woniom przypraw korzennych i deserowego wydania wanilii przykrytej warstwami słodyczy. W smaku zlokalizujemy różnorodne kwiaty oraz wszystkie nuty z nozdrzy uzupełnione dodatkowo ciepłym sherry. Kończyć będziemy zaś wśród pikantności pieprzu i posmaków korzeni.
GLENCADAM SHERRY 14YO WHISKY jest drugą odsłoną limitowanej serii whisky, które ostatni okres leżakowania spędzają w beczkach, w których wcześniej leżakowało wino. Tak zwane finiszowe leżakowanie ma na celu wprowadzić do destylatu nową kombinacje składników aromatyczno smakowych, która w przypadku Hiszpańskiego sherry składa się na słodycz suszonych owoców. Ta kombinacja w połączeniu z kwiatowym charakterem samego destylatu daje bardzo ciekawą kompozycje. Kwiatowy akcent pochodzi z wygiętych ku górze szyj alembików, które zwiększają refluks i kontakt destylatu z miedzią. Kolor: złota pomarańcza. Zapach: korzenno waniliowy z elegancką słodyczą. Smak: floralno korzenny z wyrafinowanym połączeniem wanilii i sherry. Finisz: delikatnie pieprzno korzenny.