BENROMACH PEAT SMOKE do produkcji tej whisky wykorzystano mocno zatorfiony słód jęczmienny o zawartości 47 ppm fenoli. Whisky leżakowała w pierwszy raz napełnionych beczkach po bourbonie (1st fill bourbon Barrels) i została zabutelkowana w 2017, bez filtracji na zimno (destylacja odbyła się w roku 2008). Trunek posiada mocno dymny i torfowy charakter z nutami wędzonej szynki, soli, cytrusów, wanilii, miodu oraz tytoniu.
BENROMACH PEAT SMOKE WHISKY stanowi silnie nasyconą torfem linię whisky, którą utytułowany producent postanowił wzbogacić aż o 47 PPM fenoli. Leżakowanie trunku w po raz pierwszy napełnionych beczkach po bourbonie także odcisnęło swój ślad na profilu smakowym. Destylatów nie filtrowano też na zimno, co pozwoliło zachować niepowtarzalną, naturalną konsystencję. Kubki smakowe odbiorcy zareagują na królujący tu dym i ziemistość otoczone nutami wędzonej szynki, tytoniu oraz echem soli, miodu, wanilii oraz cytrusów.