- Obecnie brak na stanie

BENROMACH 100 PROOF 10YO SPEYSIDE to whisky produkowana w taki sam sposób jak podstawowa wersja 10 yo, z jednym wyjątkiem - podczas butelkowania nie jest rozcieńczana wodą do standardowej zawartości alkoholu 40-43%, a butelkowana jest z mocą 57%. Proof to dawna angielska miara mocy alkoholu pochodząca z 16. wieku - czasów kiedy stawki akcyzy zależne były od zawartości alkoholu w butelkach. Pomiaru mocy dokonywano za pomocą zanurzenia prochu strzelniczego w spirytusie. Jeżeli po namoczeniu proch mógł się nadal palić alkohol zostawał opodatkowany według wyższej stawki. Musiał on zatem posiadać moc powyżej 57% i mógł zostać określony jako 100 proof. Efektem zwiększonej mocy jest o wiele większa koncentracja smaków i aromatów, bardziej uwydatniony wpływ beczek po sherry, wyrazistsze oraz bogatsze owocowe i czekoladowe nuty, połączone ze słonymi, dymnymi i torfowymi akcentami.
W 2016 roku whisky zdobyła tytuł „Best Distillers' Single Malt Scotch up to 12 years” podczas San Francisco World Spirits Competition.
Opis
Chwilowo nie możesz polubić tej opinii
Zgłoś komentarz
Zgłoszenie wysłane
Twoje zgłoszenie nie może zostać wysłane
Napisz swoją opinię
Recenzja została wysłana
Twoja recenzja nie może być wysłana
Indeks: SIN003
Marka: SINGLETON DUFFTOWN
Indeks: ARD006
Marka: ARDBEG DISTILLERY
BENROMACH 100 PROOF 10YO SPEYSIDE to whisky produkowana w taki sam sposób jak podstawowa wersja 10 yo, z jednym wyjątkiem - podczas butelkowania nie jest rozcieńczana wodą do standardowej zawartości alkoholu 40-43%, a butelkowana jest z mocą 57%. Proof to dawna angielska miara mocy alkoholu pochodząca z 16. wieku - czasów kiedy stawki akcyzy zależne były od zawartości alkoholu w butelkach. Pomiaru mocy dokonywano za pomocą zanurzenia prochu strzelniczego w spirytusie. Jeżeli po namoczeniu proch mógł się nadal palić alkohol zostawał opodatkowany według wyższej stawki. Musiał on zatem posiadać moc powyżej 57% i mógł zostać określony jako 100 proof. Efektem zwiększonej mocy jest o wiele większa koncentracja smaków i aromatów, bardziej uwydatniony wpływ beczek po sherry, wyrazistsze oraz bogatsze owocowe i czekoladowe nuty, połączone ze słonymi, dymnymi i torfowymi akcentami.
W 2016 roku whisky zdobyła tytuł „Best Distillers' Single Malt Scotch up to 12 years” podczas San Francisco World Spirits Competition.
check_circle
check_circle