

DUCASTAING XO ARMAGNAC. Jest to oryginalny, francuski trunek - armagnac, czyli inaczej mówiąc - armaniak. Produkuje się go w słynnym Bas Armagnac w południowej Francji z wyselekcjonowanych destylatów winnych, które dojrzewają w dębowych beczkach. Ma szlachetny, bursztynowy kolor za złocistymi refleksami, co nadaje mu szlachetności. Pachnie przepięknie kompozycją kwiatową, w której wyczujemy również kandyzowane pomarańcze, suszone śliwki czy nuty prażonej kawy. Zapach zamyka połączenie skórzano-tytoniowego aromatu. Smakuje wybornie, jest gładki, a jego konsystencja jedwabista. Zrównoważony dobór mieszanki owoców i kawy finiszuje lekkim, drzewnym posmakiem, co dodatkowo nadaje temu trunkowi szyku i klasy. Jest to alkohol dla prawdziwych smakoszy uwielbiających delektować się nietypowymi smakami alkoholi najwyższej klasy!
Armaniak to zdecydowanie jeden z mniej popularnych i znanych typów alkoholi, jest go bowiem niewiele w porównaniu do innego rodzaju znanych każdemu trunków. To najsłynniejszy typ brandy, nieustannie destylowany na całym świecie. Już w 1310 roku, kardynał Prior Vital du Four opisał tzw. "40 cnót" tegoż trunku. W przeszłości armaniak był spożywany wraz z innymi napojami alkoholowymi ze względu na jego właściwości terapeutyczne, a nie dla samej przyjemności, co zmieniło się z biegiem lat. Interesując się tego typu alkoholem należy wiedzieć, że powstaje on w procesie destylacji wina. Produkcja armaniaku ściśle wiąże się z cyklami zachodzącymi w naturze, istnieje bowiem aż 10 odmian winogron, z których można wytworzyć ten szlachetny alkohol.
Co bardzo ciekawe, na skórce winogron, z których powstaje armaniak, znajdują się drożdże, które to dokonują fermentacji i w ten właśnie sposób otrzymuje się wino o dość niskiej mocy. Wino to zostaje przedestylowane przy użyciu metody kolumnowej. Wtedy dzieją się cuda, bowiem tak przedestylowane wino osiąga moc aż 50 do 60% alkoholu. Kolejny krok, to przelanie gotowego trunku do dębowych beczek. Leżakuje on w nich odpowiednią ilość czasu i wraz z jego upływem ciemnieje, nabiera pełniejszego, bardziej złożonego smaku. Armaniak na początku jest kwaśny i nie nadaje się do picia, dopiero po upływie czasu nabiera pięknych, smakowych nut, które zachwycają amatorów tych trunków.
Opis
Chwilowo nie możesz polubić tej opinii
Zgłoś komentarz
Zgłoszenie wysłane
Twoje zgłoszenie nie może zostać wysłane
Napisz swoją opinię
Recenzja została wysłana
Twoja recenzja nie może być wysłana
check_circle
check_circle