

DUCASTAING VS ARMAGNAC. Alkohol ten to oryginalny, francuski destylat wina, produkowany w słynnym regionie Armagnac, w departamencie Gers w Gaskonii we Francji. Trunek powstaje z wyselekcjonowanych destylatów winnych dojrzewających w dębowej beczce. Ma piękną, bursztynową barwę, pachnie bardzo intensywnie i interesująco dzięki unoszącej się w powietrzu kompozycji zapachowej. Wyczujemy w nim białe kwiaty i delikatną nutę wanilii. Natomiast w smaku wyraźnie zaznacza się nuta lukrecji. Jest alkoholem tak smacznym, że najlepiej degustować się nim np. po obiedzie, a nie w trakcie posiłku. Podaje się go w klasycznych, pękatych kieliszkach do brandy, najlepiej w temperaturze pokojowej, czyli mniej więcej 18 stopni Celsjusza. Jest alkoholem wysokoprocentowym, posiada w sobie bowiem aż 40% vol.
Czym jest Armaniak i jaką kryje w sobie tajemnice? Jest to destylat z winogron, leżakowany w dębowych beczkach i produkowany w południowej Francji u samych podnóży Pirenejów, między dwoma rzekami - Adour i Garonna. Sprzedaje się go głównie w postaci rocznikowej, w nielicznych sklepach, w których to jest dostępny i kusi pięknymi butelkami z widocznym rocznikiem na etykiecie. Co ciekawe, roczna produkcja armaniaku wynosi 10 milionów butelek na świecie - to bardzo niewiele w porównaniu do produkcji innego rodzaju alkoholi. Dlatego też jest trunkiem tak wyjątkowym. Mówi się potocznie, że Francuzi dali światu koniak, a armaniak zachowali tylko dla siebie. Powiedzenie to nabiera sensu, kiedy zobrazujemy sobie fakt, że armaniak to zaledwie 1% produkcji np. whisky w ciągu całego roku. Jest alkoholem niszowym, bowiem jest go bardzo niewiele.
Co więcej, armaniak nabiera szlachetności nie tylko dlatego, że jest go bardzo mało, ale również poprzez swoją tradycję. Już w XIV wieku przeor - Vital du Four - w swoich notatkach uwzględnił 40 zalet armaniaka, wśród których znajdują się prozdrowotne właściwości tego trunku. Alkohol ten zapobiega łzawieniu, usuwa zaczerwienienia i pieczenie oczu, korzystnie wpływa na wątrobę (przy zachowaniu umiaru w jego spożyciu), naniesiony na rany wspomaga procesy regeneracyjne i wiele innych. To znakomity trunek, którego kosztowanie sprawi nie tylko wiele przyjemności poprzez jego doskonały smak i piękny zapach, ale również poprawi jakość życia. Aczkolwiek pamiętajmy, że każdy umiar jest zdrowszy od przesady!
Opis
Chwilowo nie możesz polubić tej opinii
Zgłoś komentarz
Zgłoszenie wysłane
Twoje zgłoszenie nie może zostać wysłane
Napisz swoją opinię
Recenzja została wysłana
Twoja recenzja nie może być wysłana
check_circle
check_circle