POLUGAR PSZENICZNY. Klasyczny Polugar pszeniczny wytwarzany jest drogą potrójnej destylacji zacieru ze słodowanego i niesłodowanego ziarna pszenicy w miedzianym alembiku. Po trzeciej destylacji stosuje się pracochłonne i kosztowne oczyszczanie przy użyciu świeżego kurzego białka, niezwykle popularne w bogatych rosyjskich dworach szlacheckich w XVIII wieku oraz długotrwałe oczyszczanie destylatu węglem brzozowym. Kolor: bezbarwny. Zapach: łagodny, bez ostrych nut, lekki i delikatny. Ciepłego pszenicznego miękiszu z nutkami zbóż, siana, suszonych traw, słonawej marynaty, słodkawo-miodowa nutka w tle. Smak: łagodny, prosty, czysty, kompleksowy, płynny i kulinarny. Słonawo-ziołowe niuanse, z dominanta kołacza i białego pieczywa. Smak przyciąga aksamitnością, kwiatowo – owocowymi tonami oraz grą na języku – elegancka goryczka zmaga się z tonacją przypraw, następnie goryczka płynnie ustępuje, a w ślad za nią pojawia się wyrazisty długotrwały ton zbożowy. Finisz: lekki i łagodny posmak z nutkami zbóż, wilgotnego ziarna pszenicznego i białego pieczywa.