![](https://superalkohole.pl/18573-large_default/monte-faustino-recioto-della-valpolicella-0-5l.jpg)
![](https://superalkohole.pl/18573-large_default/monte-faustino-recioto-della-valpolicella-0-5l.jpg)
MONTE FAUSTINO RECIOTO DELLA VALPOLICELLA. Istnieją wina, które stają się znane, są synonimami konkretnego smaku, bogatego aromatu, a ich wyjątkowy charakter sprawia, że oto ich nazwa jest hasłem, które smakosze rozpoznają od razu.
Śmiało można powiedzieć, że oto jedno z takich win. Wino deserowe, które jest nie tyle lubiane, co uwielbiane. Czerwone, słodkie, ma bardzo bogaty bukiet zapachowy, który kojarzy się z fantastycznymi, dojrzałymi, soczystymi owocami. W nosie dominują wiśnie i suszone, intensywne śliwki, zaraz za nimi wybrzmiewają jeszcze delikatnie rodzynki i świeże figi. W smaku mocno owocowe, pełne, lekko kremowe – na podniebieniu ujawniają się wszystkie akcenty, które jeszcze przed chwilą wyczuwaliśmy w aromacie.
Mieszanka kilku szczepów jest niezwykle esencjonalna. Jedną z metod stosowanych od lat w winnicy Monte Faustino jest proces podsuszania owoców na specjalnych matach. Intensyfikuje to słodycz winogron, dodaje im charakteru. Bogactwo doznań i trunek pełen niuansów zapewniają następujące szczepy: corvina, corvinone, oseleta, rondinella, croatina. Nie bez znaczenia pozostaje również etap leżakowania. Wino Recioto Della Valpolicella dojrzewa przez 2 lata w beczkach z dębu francuskiego.
Recioto Della Valpolicella idealnie spełnia wymagania wobec wina medytacyjnego, czyli takiego, które nie towarzyszy jedzeniu. Choć oczywiście słodki, aromatyczny trunek od Monte Faustino można komponować również z posiłkami. Pasuje idealnie do deserów, różnych rodzajów czekolady, a także wytrawnych przekąsek, na przykład dojrzewających i pleśniowych serów. Wszystkie owocowe niuanse i smakową gładkość wydobędziesz, schładzając je przed podaniem do około 16-18 stopni.
Monte Faustino to rodzinna winnica, znana ze swoich produktów, ceniona szczególnie za łączenie ponad stuletnich tradycji z nowoczesnym podejściem. To zdecydowanie jeden z ciekawszych trunków północnej Italii, pochodzący zresztą z przepięknych okolic jeziora Garda, z równymi wpływami Adriatyku i Alp.
Informacje o produkcie