

LUNA ARGENTA ROSSO TERRE SICILIANE oddaje sycylijską tradycję tysiącleci winiarstwa. Wino robione jest częściowo z suszonych winogron, metoda ta jest szczególnie rozpowszechniona w winach Valpolicella Amarone i Ripasso. Ten kosztowny proces przyczynia się do powstania wina zarówno skoncentrowanego jak i złożonego. Wino tworzone jest z winogron Nero d'Avola z dodatkiem Syrah i Merlot uprawianych na glebach z wapienia i piasku o dobrej zawartości substancji organicznych. Produkcji wina odbywa się w dwóch etapach, w zbiorniku ze stali nierdzewnej w połączeniu z podsuszonymi winogronami a następnie przez kilka miesięcy leżakuje w beczkach. Aromatyczne wino zdominowane przez ciemne jagody, dojrzałe czerwone owoce, czekoladę i nutą suszonych fig. Łagodne, zaokrąglone wypełnienie i jedwabiście gładkie wykończenie z lekką słodyczą dają poczucie wina bez ostrych krawędzi. Wspaniale smakuje do dziczyzny, czerwonego mięsa, twardych serów ale również do kontemplacji wieczoru bez akompaniamentu jedzenia.
Informacje o produkcie