

AMPELOMYTHOS RED DRY. Najbardziej charakterystyczne w smaku jest wino czerwone wytrawne. Doskonale komponuje się ono z daniami z czerwonego mięsa oraz różnego rodzaju serami, zwłaszcza tymi pleśniowymi. Osoby, które nie przepadają za cierpkim aromatem, powinny wybrać wino czerwone półsłodkie, a nawet słodkie. To ostatnie pasuje świetnie do deserów i najczęściej serwowane jest jako aperitif. O smaku wina czerwonego i jego rodzaju decyduje ilość cukru – przyjmuje się, że wina czerwone półsłodkie i słodkie zawierają w sobie powyżej 60 gram cukru na litr, natomiast te wytrawne poniżej 60 gram na litr. Dobre trunki tego typu swoją słodycz czerpią wyłącznie z owoców dojrzewających w pełnym słońcu, a sztuczne słodziki dodawane są jedynie do alkoholi kiepskiej jakości. Degustując wina warto trzymać się kilku zasad. Trunek ten przed spożyciem powinien „pooddychać” w otwartej butelce. Istotna jest również temperatura napoju – pełnię smaku i zapachu odkryjemy tylko wtedy, gdy wino będzie w temperaturze pokojowej.
AMPELOMYTHOS RED DRY to greckie, czerwone wino wytrawne o bardzo wyrazistych aromatach czarnych porzeczek. cynamonu, śliwek oraz innych, korzennych przypraw. W ustach rozpływa się lekko i świeżo, soczyście owocowo oraz subtelnie. Wino AMPELOMYTHOS RED DRY najlepiej podawać z dobrze przyprawionymi, aczkolwiek niezbyt ciężkimi daniami takimi jak na przykład pieczone warzywa czy też drób z grilla. Ta doskonała mieszanka smaków zawartych w AMPELOMYTHOS RED DRY sprawi, że poczujesz się lekko. Nie jest to wino ciężkie, mimo założenia, że czerwone wina wytrawne to alkohole dość „ciężkie" i cierpkie. Nic bardziej mylnego. Wino AMPELOMYTHOS RED DRY smakuje wyśmienicie zarówno gorącym latem, jak i zimą, podczas mroźnych wieczorów. Lekko rozgrzewa posmakiem cynamonu i śliwek, dodając spożywanym daniom niebanalnego posmaku.
Czerwone wino wytrawne zawiera w sobie wiele zdrowotnych właściwości, a spożywane w małych ilościach, choć często, obniża ciśnienie krwi i doskonale wpływa na cały układ krążenia. Na początku lat 90-siątych ubiegłego wieku naukowców zaintrygowało to, dlaczego Francuzi, którzy mieszkają w regionie Bordeaux, najrzadziej na świecie umierają na choroby serca. Przeprowadzone wówczas badania potwierdziły jednoznacznie, że związane jest to z systematycznym piciem czerwonego wina, aczkolwiek w niewielkich ilościach. Czerwone wino wytrawne kryje w sobie bardzo wiele zdrowotnych właściwości. Zawdzięcza je substancjom i składnikom, które to wytwarzane są w procesie jego produkcji. Z przeprowadzonych badań wynika, że zdecydowanie więcej właściwości zdrowotnych znajduje się w winie czerwonym niż w winie białym. Co więcej! Wino wytrawne czerwone posiada w sobie aż o 10 razy więcej antyoksydantów niż jego biały odpowiednik. Wiąże się to głównie z samym procesem fermentacji wina. Przy produkcji wina czerwonego wykorzystywane są bowiem całe grona winogron wraz z ich skórką, szypułkami i pestkami - a to właśnie w pestkach i skórce znajduje się najwięcej cennych polifenoli.
Opis
Chwilowo nie możesz polubić tej opinii
Zgłoś komentarz
Zgłoszenie wysłane
Twoje zgłoszenie nie może zostać wysłane
Napisz swoją opinię
Recenzja została wysłana
Twoja recenzja nie może być wysłana
check_circle
check_circle