

JURA SEVEN WOOD WHISKY. Szkockie trunki, choć wytwarzane z podobnych receptur, potrafią niebywale różnić się smakiem. Wynika to z jednej strony z faktu, że destylarnie często wykorzystują składniki dostępne lokalnie. Z drugiej – w procesie dojrzewania whisky szalone znaczenie ma mikroklimat. Whisky z regionu Highlands zawsze będzie miała inny charakter niż te trunki, które wytwarzają przedsiębiorstwa usytuowane bliżej wybrzeża lub nawet na wyspach.
A wysp w Szkocji jest wiele. I bywa, że na jednej działa więcej niż jedna destylarnia. Niektóre właśnie od lokalizacji biorą swoje nazwy. Tak jest z whisky Jura. To również nazwa wyspy w archipelagu Hebrydów Wewnętrznych położonych tuż przy zachodnim wybrzeżu Szkocji. To miejsce o górzystym krajobrazie, raczej pozbawione zieleni, surowe. Sporo tam za to torfowisk.
Destylarnia na Jurze po raz pierwszy została otwarta w 1810 roku, później kilka razy zamykana, zdarzało się nawet, że w pewnych okresach popadała w ruinę. W połowie XX wieku trafiła w ręce dwóch przedsiębiorczych mieszkańców wyspy, którzy chcieli ożywić miejscową gospodarkę. Zatrudnili architektów, którzy zaprojektowali zmiany w budynku. Następnie zaprosili do współpracy ekspertów znających się na produkowaniu whisky. Od tej pory destylarnia działa nieustannie i wprowadza na rynek kolejne znakomite trunki. Aktualna oferta to w sumie kilkadziesiąt propozycji.
Co więcej, pomysł z ożywieniem życia na wyspie z wykorzystaniem destylarni rzeczywiście się udał. W kolejnych latach powstawały inne firmy, wzmógł się także ruch turystyczny. Również destylarnię można zwiedzać.
Jura to miejsce, ale i ludzie. Trunek tworzą prawdziwi pasjonaci. Mówią, że Jura Single Malt Whisky to coś więcej niż woda, jęczmień i drożdże. Do każdej butelki trafia wspaniały duch tego miejsca.
Jura Seven Wood Whisky to edycja, która powstała we współpracy z Francuzami. To oni udostępnili siedem rodzajów drewna, w których leżakował destylat. Były to: ex-bourbon American White Oak, Limousin, Troncais, Allier, Vosges, Jupilles oraz Les Bertranges.
Efekt? Aromat z nutami kawy, imbiru, akcentami czekolady. W smaku wyczuwalne karmel, lukrecja, kandyzowana pomarańcza i pieczona brzoskwinia. Whisky jest owocowa, pikantna, idealna do delektowania się.
Opis
Chwilowo nie możesz polubić tej opinii
Zgłoś komentarz
Zgłoszenie wysłane
Twoje zgłoszenie nie może zostać wysłane
Napisz swoją opinię
Recenzja została wysłana
Twoja recenzja nie może być wysłana
Indeks: CHI001
Marka: CHIVAS BROTHERS PERNOD RICARD
check_circle
check_circle