JURA ISLAND 18YO WHISKY stanowi swoiste ukoronowanie propozycji destylarni ze słynnej wyspy Jura leżącej w szkockim paśmie Hebrydów. Trunek wrócił do regularnej produkcji dopiero w połowie ubiegłego roku, a mimo to cieszy się rosnącą popularnością wśród smakoszy płynnego złota. Osiemnaście lat dojrzewania wypustów przebiega najpierw w oparciu o dębowe beczki pozostałe po produkcji bourbonu, następnie zaś destylat finiszuje w drewnie po Premier Grand Cru Classé Bordeaux, co oczywiście dodaje mu głębokich, winnych nut owocowych. Nos wychwyci cynamon, suszone owoce, winorośl, drewno orzechowe, które w spójnej i zgrabnej kompozycji przejdą w owocowe nuty na języku sąsiadujące z mleczną kawą i dżemem z czarnej porzeczki. Finisz upłynie pod znakiem czekoladowych ciasteczek, siana i pomarańczy.