JURA CAMAS AN STACA ISLAND 30YO WHISKY. Ta monumentalna 30-letnia whisky swoją nazwę bierze od największego stojącego kamienia na wyspie Jura – Camas an Staca. To ostatnie rzadkie rocznikowe whisky słodowe, które było wypielęgnowane i ręcznie zrobione w destylarni Jura. Unikalny rezultat bazuje na czystej źródlanej wodzie, świeżym powietrzu i tradycji pokoleń.
JURA CAMAS STACA to licząca sobie trzy dekady whisky, której nazwa odwołuje się do kręgu ułożonego z kamieni ponad trzy tysiąclecia temu na wyspie Jura. O specjalnym charakterze tego szkockiego trunku przekonuje nas jednak nie tylko jej niezwykła historia, ale przede wszystkim niepowtarzalny projekt butelki nakazujący spodziewać się owoców wielu lat maturacji, która niczym starożytne ruiny jest w stanie uchwycić ducha niedostępnej już przeszłości. 27 lat dojrzewania destylatu w zwyczajowo używanych beczkach z rosnącego w Ameryce białego dębu dopełnione trzema sezonami spędzonymi w drewnie po pochodzącym z Hiszpanii sherry zaskakuje nas alkoholem subtelnym o wyraźnie słodowym profilu. Na wdechu oraz później w ustach zrodzą się klarowne frazy wiśni, konfitur, gotowanej śliwki oraz ciemnej, niemal wytrawnej czekolady. Następnie ten wielokrotnie nagradzany złocisty napój zostawi nas z lekkim i odrobinę pikantnym oraz słonym finiszem.
GLENLIVET WHISKY 21 YO to whisky single malt o cynamonowo-słodkim posmaku i rozgrzewającym finiszu, któremu towarzyszy nuta prażonych orzechów laskowych. "Single malt, od którego wszystko się zaczęło". W 1824 r. George Smith rozpoczął produkcję wyjątkowej whisky, która stała się źródłem inspiracji dla innych destylarni regionu - zwyczajowo nazywających...