JURA CAMAS AN STACA ISLAND 30YO WHISKY. Ta monumentalna 30-letnia whisky swoją nazwę bierze od największego
stojącego kamienia na wyspie Jura – Camas an Staca. To ostatnie rzadkie rocznikowe whisky słodowe, które było wypielęgnowane i ręcznie zrobione w destylarni Jura. Unikalny rezultat bazuje na czystej źródlanej wodzie, świeżym powietrzu
i tradycji pokoleń.
JURA CAMAS STACA to licząca sobie trzy dekady whisky, której nazwa odwołuje się do kręgu ułożonego z kamieni ponad trzy tysiąclecia temu na wyspie Jura. O specjalnym charakterze tego szkockiego trunku przekonuje nas jednak nie tylko jej niezwykła historia, ale przede wszystkim niepowtarzalny projekt butelki nakazujący spodziewać się owoców wielu lat maturacji, która niczym starożytne ruiny jest w stanie uchwycić ducha niedostępnej już przeszłości. 27 lat dojrzewania destylatu w zwyczajowo używanych beczkach z rosnącego w Ameryce białego dębu dopełnione trzema sezonami spędzonymi w drewnie po pochodzącym z Hiszpanii sherry zaskakuje nas alkoholem subtelnym o wyraźnie słodowym profilu. Na wdechu oraz później w ustach zrodzą się klarowne frazy wiśni, konfitur, gotowanej śliwki oraz ciemnej, niemal wytrawnej czekolady. Następnie ten wielokrotnie nagradzany złocisty napój zostawi nas z lekkim i odrobinę pikantnym oraz słonym finiszem.
CONNEMARA WHISKY to jedyna irlandzka whisky produkowana z pojedynczego słodu z użyciem torfowego dymu. W smaku delikatnie miodowa na początku, ewoluuje w kierunku torfowej pełni. Na końcu dopełniony jest błyskami wanilii oraz dębu.
CLYNELISH WHISKY to limitowana edycja szkockiej whisky z destylarni Clynelish. Charakteryzuje ją bardzo złożony i bogaty w smaku whisky z lekko słono-kremową nutą.
DEANSTON VIRGIN OAK to zaskakująca mieszanka dojrzałych i młodych whisky słodowych. Piękna barwa miodowo złota z wyraźnie wyczuwalną wonią cytrynowej skórki, dębu, jęczmiennej słodyczy z odrobiną jabłek i gałki muszkatałowej. W smaku poczujemy kandyzowane owoce, karmel, wanilię i miód. Finish pikantny z lekką miodową słodyczą.
JURA CAMAS AN STACA ISLAND 30YO WHISKY. Ta monumentalna 30-letnia whisky swoją nazwę bierze od największego
stojącego kamienia na wyspie Jura – Camas an Staca. To ostatnie rzadkie rocznikowe whisky słodowe, które było wypielęgnowane i ręcznie zrobione w destylarni Jura. Unikalny rezultat bazuje na czystej źródlanej wodzie, świeżym powietrzu
i tradycji pokoleń.