HAZELBURN 12YO WHISKY. Obecnie whisky hazelburn produkowana jest w gorzelni springbank, jednak w dawnych latach była jedną z największych destylarni w regionie. Pierwsze wzmianki o niej sięgają roku 1825, choć jest prawdopodobne, że destylacje prowadzono już wcześniej. Gorzelnia rozwijała się dynamicznie, w najświetniejszych latach dysponowała 9 kadziami fermentacyjnymi oraz trzema alembikami. Kolor: jasno brązowy. Zapach: bardzo bogaty w nutki beczek po sherry ze słodyczą czekolady i owoców moreli, pomarańczy i migdałów. Smak: słodowy z bogactwem owoców i prawdziwą elegancją przejawiającą się balansem i równowagą. Finisz: długi słodko owocowy.
HAZELBURN 12YO WHISKY jest niezmiennie przez dekady owocem pracy gorzelników skupionych wokół cenionej destylarni Springbank, która niegdyś cieszyła się mianem największej tego rodzaju placówki w regionie. Wielce prawdopodobne jest, że komponowanie wyjątkowego szkockiego alkoholu przebiegało tu nawet na długo przed 1825 rokiem, na kiedy to datuje się pierwsze doniesienia historyczne o przedsiębiorstwie. U szczytu swej popularności gorzelnia pracowała na aż dziewięciu kadziach oraz trzech alembikach dając regularnie początek złotobrązowej cieczy zamykanej w szklanych butelkach. Jej walory zapachowe to skutki dobieranych do leżakowania beczek po sherry, które pozostawiają smakoszy z akcentami czekoladowymi, owocowymi (także cytrusowymi) oraz szczyptą bakali. W smaku do głosu dochodzą morele, pomarańcze oraz równoważące je przyprawy. Stąd też finisz zaskakuje nas długością trwania echa słodkich owoców.
ARDBEG CORRYVREKAN. Aromat tej whisky z początku zachwyci nas głębią, po czym, wciągnie nas w coraz bardziej obłędne aromaty osmolonych sznurów konopnych, dymu i oleju lnianego, wypływające z serca tegoż wiru. Wyczujemy połączenie gęstej, czarnej czekolady, ciepłej czarnej porzeczki oraz melasy. Pierwsze zanurzenie się przynosi smak krwistego, pieprznego...
JAMESON CASKMATES IPA EDITION WHISKY. To druga edycja trzykrotnie destylowanej whisky, finiszowanej w beczkach po piwie. Beczki pochodzą z browaru Franciscan Well. Piwo typu IPA dodało jej aromatu chmielu, nuty kwiatowe i cytrusowe.
HAZELBURN 12YO WHISKY. Obecnie whisky hazelburn produkowana jest w gorzelni springbank, jednak w dawnych latach była jedną z największych destylarni w regionie. Pierwsze wzmianki o niej sięgają roku 1825, choć jest prawdopodobne, że destylacje prowadzono już wcześniej. Gorzelnia rozwijała się dynamicznie, w najświetniejszych latach dysponowała 9 kadziami fermentacyjnymi oraz trzema alembikami. Kolor: jasno brązowy. Zapach: bardzo bogaty w nutki beczek po sherry ze słodyczą czekolady i owoców moreli, pomarańczy i migdałów. Smak: słodowy z bogactwem owoców i prawdziwą elegancją przejawiającą się balansem i równowagą. Finisz: długi słodko owocowy.