GLENGOYNE 21YO WHISKY. Gorzelnia, aby uwydatnić charakter produkowanej przez siebie whisky nie stosuje dymu torfowego podczas procesu suszenia słodu. Dzięki temu udaje im się wydobyć całe bogactwo zawarte w słodzie. Ten wspaniały destylat wymaga równie wspaniałej oprawy, z tego powodu większość beczek w których dojrzewa Glengoyne są to beczki po sherry. W przypadku tej konkretnej 21 letniej edycji całość kompozycji została zestawiona z beczek po sherry. Kolor: bursztynowy. Zapach: słodki, przywodzący na myśl świąteczne wypieki.
Smak: słodycz miodu przeplata się z bogactwem owoców. Finisz: długi i intensywnie cynamonowy.
GLENGOYNE 21YO WHISKY to najstarsza z propozycji słynnej szkockiej gorzelni, która od lat prezentuje wypusty wyróżniające się na tle krajowych alkoholi. Jej sekretem najprawdopodobniej pozostaje nie stosowanie dymu torfowego w trakcie osuszania zgromadzonego słodu. W ten sposób złocisty napitek znacznie zyskuje na klarowności smaku, w którym na dominującą pozycję wychodzi właśnie pełny i mocny jęczmień. Tak doskonale opracowany destylat nie byłby jednak aż tak obfitujący w różnorodne nuty, gdyby nie ponad dwie dekady maturacji w beczkach dobranych po produkcji aromatycznego sherry. Takie zestawienie drewna do leżakowania alkoholu wnosi wiele do jego ostatecznego charakteru, nie tylko jeśli chodzi o cieszący oko, bursztynowy kolor, lecz także pod względem aromatu. Ten podyktowany jest przede wszystkim szeroką słodką nutą z wyczuwalną obecnością przypraw do grzańca i domowych pierników. W smaku zaś obok zbożowo-miodowej słodyczy pojawią się też delikatne nuty owoców zanikających w przeciągłym finiszu o zdecydowanie cynamonowym profilu.
BENROMACH 10YO komponowany jest z destylatów starzonych przez pierwsze 9 lat w pierwszy raz napełnianych beczkach po bourbonie (80% mieszanki) oraz po sherry (20% mieszanki), po czym finiszowanych w beczkach 1st fill po sherry Oloroso przez ostatni rok. W smaku i zapachu wyczuwalne są nuty subtelnego dymu, owoców leśnych, słonego karmelu, oleju...
GLENGOYNE 21YO WHISKY. Gorzelnia, aby uwydatnić charakter produkowanej przez siebie whisky nie stosuje dymu torfowego podczas procesu suszenia słodu. Dzięki temu udaje im się wydobyć całe bogactwo zawarte w słodzie. Ten wspaniały destylat wymaga równie wspaniałej oprawy, z tego powodu większość beczek w których dojrzewa Glengoyne są to beczki po sherry. W przypadku tej konkretnej 21 letniej edycji całość kompozycji została zestawiona z beczek po sherry. Kolor: bursztynowy. Zapach: słodki, przywodzący na myśl świąteczne wypieki.
Smak: słodycz miodu przeplata się z bogactwem owoców. Finisz: długi i intensywnie cynamonowy.