GLENGOYNE 12YO WHISKY chociaż technicznie zaliczana jest do napitków ze szkockiego regionu Highlands, jej delikatny, łatwy dla pijącego profil przypomina raczej alkohole z pobliskiego Lowlands. Słód suszony powietrzem do spółki z miękką wodą z lokalnych ujęć doskonale przyczyniają się do subtelnego całokształtu i opinii przystępnego single malta. Związana z tym popularność opiewa zalety nienachalnego aromatu, bogatego w nuty pomarańczowej skórki, owoców gruszy, tłustych rodzynek oraz całej gamy innych słodyczy, ale i smaku bazującego na gęstej strukturze płynu niosącej ciepło oraz utopione w intensywnym słodzie gruszki obficie obsypane pieprzem. W finiszu owocowość płynnie zmieni się w krajobraz zdominowany przez dębowe taniny.
BALVENIE 14YO, szkocka whisky typu Single Malt. W aromacie poczujemy słodycz gruszek, nektarynek i pomarańczy, przeplatające się z niuansami miodu i waniliowego ciasta. W smaku na pierwszym planie pojawiają się owoce w miodzie, za którymi podąża lekko orzechowy aromat. Finisz średnio długi, ciepły i słodki.
ABERFELDY 16YO to szkocka whisky typu single malt o intensywnym aromacie pomarańczy i sherry z delikatnie wyczuwalnym dymem i kadzidłem. Owoc mandarynki nadaje jej żywego, intensywnego smaku. Miód wrzosowy i nuty zbożowe wygładzają ją i dodają słodyczy. Koniec lekko pikantny z gorzkim posmakiem hiszpańskiej pomarańczy.