GLENBURGIE 10YO SPEYSIDE. Whisky pochodzi z założonej w 1829 roku destylarni Glenburgie i komponowana jest wyłącznie z destylatów dojrzewających w beczkach po sherry, co dzisiaj jest raczej rzadkością. Rzadkością są również wersje Glenburgie single malt. Whisky z położonej w regionie Speyside gorzelni jest bardzo ceniona przez producentów „blendów”. Praktycznie całość produkcji przeznaczana jest na potrzeby Chivas Regal i Ballantine's. Obecnie jedynie firma Gordon & MacPhail ma prawo do stałego butelkowania whisky z tej destylarni, co tym bardziej zachęca do sięgnięcia po tą pozycję. Trunek posiada słodki i owocowy charakter z wyraźnym wpływem beczek po sherry.
GLENBURGIE 10YO SPEYSIDE SINGLE MALT WHISKY stanowi wyjątkową propozycję dla wszystkich miłośników szkockiego trunku. Jej największym atutem jest proces starzenia trunku, w trakcie którego stosuje się wyłącznie beczki po sherry. Glenburgie uskutecznia ten proces już od 1829 roku, co czyni jej single malty atrakcyjnymi nie tylko dla klientów, lecz również dla blend masterów z Chivas Regal czy Ballantine's. Koneserzy lubujący się w akcentach hiszpańskiego wina z jego świeżością i wyrazistością zdecydowanie się nie zawiodą. Wpływ drewna z aromatami wiśni i słodyczą wzbogaconą niezwykle lekką kwasowością pozostaje tu największym nośnikiem owocowego bukietu whisky. Definitywnie tych destylatów trzeba spróbować!
GLENMORANGIE THE NECTAR D'OR wyróżnia się miodowym złotym kolorem. W smaku wyczujemy delikatny posmak imbiru i gałki muszkatołowej. Długi finisz z wyraźnym wykończeniem cytrynowej skórki, białej czekolady, wanilii i imbiru.
GLENLIVET WHISKY 18YO, szkocka whisky typu single malt, dojrzały smak to kompozycja słodkich dojrzałych owoców z wytrawnym posmakiem. Whisky o barwie dojrzałych moreli, aromat kwiatowo-dębowy. Koniec długi i imbirowy z delikatną dymną nutą.
KAVALAN SOLIST AMONTILLADO WHISKY otrzymała tytuł najlepszej na świecie whisky słodowej z pojedynczej beczki. Amontillado to rodzaj wytrawnego sherry, ciemniejszego od Fino, ale lżejszego od Oloroso. Dojrzewa ona z warstwą drożdży, a następnie wystawiana jest na działanie powietrza w celu dalszego utleniania. Prażone migdały i orzechy laskowe to klasyczne...
GLENBURGIE 10YO SPEYSIDE. Whisky pochodzi z założonej w 1829 roku destylarni Glenburgie i komponowana jest wyłącznie z destylatów dojrzewających w beczkach po sherry, co dzisiaj jest raczej rzadkością. Rzadkością są również wersje Glenburgie single malt. Whisky z położonej w regionie Speyside gorzelni jest bardzo ceniona przez producentów „blendów”. Praktycznie całość produkcji przeznaczana jest na potrzeby Chivas Regal i Ballantine's. Obecnie jedynie firma Gordon & MacPhail ma prawo do stałego butelkowania whisky z tej destylarni, co tym bardziej zachęca do sięgnięcia po tą pozycję. Trunek posiada słodki i owocowy charakter z wyraźnym wpływem beczek po sherry.