COMPAS BOX THE SPICE TREE. Kompozycja dwóch rodzajów whisky z Highland i jednego ze Speyside - Clynelish, Teaninich, Dailuaine. Przedłużone dojrzewanie we francuskich dębowych beczkach o mocno wypalanych wiekach.
Bogata, okrągła i słodka, zrównoważona śmiałym pikantnym charakterem i wanilią.
COMPASS BOX THE SPICE TREE WHISKY choć w przeszłości miało problemy z uzyskaniem miana whisky wedle panujących standardów, powróciło w pełnej krasie. Słodowe destylaty ze szkockiego pogórza roztaczają bogaty smak blendu i potęgują esencję Highland. Alkohol starzeje się w drewnie złożonym w części z francuskiego dębu. W roku 2015 w prestiżowym kalifornijskim konkursie uznano ten blend najlepszym blended malt ze Szkocji. W nosie zakręcą się żywo wyraźne linie suszonych ziół, przypraw z wanilią na czele oraz oczywiście dębu. Nabrawszy trunku w usta wyczujemy jeszcze ciastka z orzeszkami i imbirem, gęste toffi i szczyptę wanilii zmieszanej z pieprzem. Zakończenie w swym rozmachu odkryje cały przekrój przyprawowej ostrości.
GLENGOYNE 10YO WHISKY. Na południu Highland w XVIII i XIX w. pracowało przeszło 13 gorzelni, a Glengoyne znajdowała się wśród nich pod nazwą Glenguin. Tereny te sprzyjały nielegalnej produkcji whisky. Oprócz skrytych gorzelni tereny te upodobał sobie również jeden z najsłynniejszych Szkockich zbójników Robert MacGregor zwany Rob Roy. Ponoć stojący opodal...
COMPAS BOX THE SPICE TREE. Kompozycja dwóch rodzajów whisky z Highland i jednego ze Speyside - Clynelish, Teaninich, Dailuaine. Przedłużone dojrzewanie we francuskich dębowych beczkach o mocno wypalanych wiekach.
Bogata, okrągła i słodka, zrównoważona śmiałym pikantnym charakterem i wanilią.