BIG SMOKE WHISKY to napój typu blended, co oznacza, że jego siła i walory smakowe pozostają sumą mieszanki destylatów pochodzących z wielu, różnych szkockich słodów jęczmiennych regionu Islay. Nos konesera wyłapie dym drzewny, w następnej kolejności zaś liście złożone na leśnej ściółce i wyraźną dębinę komplementowaną migdałem, solą i wanilią. W smaku otrzemy się o węgiel, palony cukier, wędzone mięso i suche drewno ze szczyptą słodowej cukrowości i przyprawami. Końcówka to długi występ pozostałości po zorganizowanym na plaży ognisku.
BENROMACH PEAT SMOKE do produkcji tej whisky wykorzystano mocno zatorfiony słód jęczmienny o zawartości 47 ppm fenoli. Whisky leżakowała w pierwszy raz napełnionych beczkach po bourbonie (1st fill bourbon Barrels) i została zabutelkowana w 2017, bez filtracji na zimno (destylacja odbyła się w roku 2008). Trunek posiada mocno dymny i torfowy charakter z...