AMRUT INDIAN SINGLE MALT. Zapach dębu, jęczmienia oraz dymu, po chwili zmienia się w nuty kwiatowe – jaśmin, lawendę, miętę. W smaku wyczuwalny dym, sherry, drzewo cedrowe, goździki, kardamon. Jest słodka niemal jak syrop.
AMRUT INDIAN WHISKY zaliczamy do szczególnych single maltów głównie ze względu na jej indyjską proweniencję oraz wyróżniający się smak. Degustatora powita w tym przypadku dystynktywna woń dębiny ułożona w bukiecie ze zbożowością i pełnym dymem. Zaraz potem dołączą wrażenia zapachowe obcowania z jaśminem, miętą a także akcentami lawendy. Na podniebieniu rozpoznamy natomiast wiśnie, drzewo cedrowe oraz przyprawy w rodzaju goździków i kardamonu osadzone na głębokiej, mocno odczuwalnej słodyczy.
BENROMACH 10YO komponowany jest z destylatów starzonych przez pierwsze 9 lat w pierwszy raz napełnianych beczkach po bourbonie (80% mieszanki) oraz po sherry (20% mieszanki), po czym finiszowanych w beczkach 1st fill po sherry Oloroso przez ostatni rok. W smaku i zapachu wyczuwalne są nuty subtelnego dymu, owoców leśnych, słonego karmelu, oleju...
COMPAS BOX THE SPICE TREE. Kompozycja dwóch rodzajów whisky z Highland i jednego ze Speyside - Clynelish, Teaninich, Dailuaine. Przedłużone dojrzewanie we francuskich dębowych beczkach o mocno wypalanych wiekach.Bogata, okrągła i słodka, zrównoważona śmiałym pikantnym charakterem i wanilią.
AMRUT INDIAN SINGLE MALT. Zapach dębu, jęczmienia oraz dymu, po chwili zmienia się w nuty kwiatowe – jaśmin, lawendę, miętę. W smaku wyczuwalny dym, sherry, drzewo cedrowe, goździki, kardamon. Jest słodka niemal jak syrop.