
Indeks: GRANT001
Marka: WILLIAM GRANT&SONS
Aberfeldy 16YO Whisky dojrzewa głównie w beczkach po burbonie z pierwszego napełniania, a następnie leżakuje dodatkowe 6 miesięcy w beczkach po sherry oloroso, dodając dodatkową warstwę smaku i wzmacniając bogactwo miodowe znajdujące się w Aberfeldy.
Nasza whisky bogata jest w aromaty miodu, cytrusów i przypraw korzennych, głównie goździków.
W Aberfeldy 16 Letnia whisky wyczuć można również akcenty wiśni i ciasta owocowego, orzechów laskowych z nutami wanilii. Finisz jest stosunkowo długi, dość pikantny z tonami czekoladowymi podsyconymi wyrazistością dymu torfowego.
Położona w urodzajnej dolinie u podnóża szkockiego regionu Central Highlands, Aberfeldy jest bastionem tradycyjnej produkcji whisky, w krainie gdzie ostało się zaledwie kilka destylarni. Początki Aberfeldy sięgają końca dziewiętnastego wieku, a do produkcji wykorzystuje się bogatą w aluwialne złoto wodę ze źródła Pitilie Burn. Produkcja i leżakowanie odbywają się nadal w tym samym miejscu. Mało tego, Aberfeldy korzysta z niektórych starych oryginalnych budynków.
Destylarnia wciąż korzysta z tradycyjnych metod produkcji whisky, takich jak długa fermentacja przeprowadzana w drewnianych kadziach. Przyczynia się ona do uzyskania w whisky rzadkich, miodowych i słodkich nut zapachowych, będących znakiem rozpoznawczym malt whisky z Aberfeldy.
A może interesuje Cię najtańsza whisky? Mamy świetne produkty w swojej ofercie! Sprawdź teraz!
Ta okazała gorzelnia zbudowana została w 1898 roku nad rzeką Tay, w szkockim regionie Central Highlands, rzut kamieniem od miejsca urodzenia założyciela oraz pioniera produkcji blended whisky – John'a Dewar'a.
Aberfeldy używa wody pobieranej ze strumienia Pitilie, słynącego z krystalicznie czystej wody oraz złóż aluwialnego złota.
W połączeniu z lokalnymi składnikami i procesem leżakowania w beczkach po sherry oloroso otrzymujemy niepowtarzalny efekt.
Aberfeldy od pokoleń destylowana jest w miedzianych alembikach, które dodają whisky owocowego aromatu, klasycznego dla whisky z regionu z Highland.
HONEYED RICHNESS in EVERY DROP
Nasza whisky leżakuje w najlepszych dębowych beczkach do momentu aż nasza malt master - Stephanie MacLeod nie uzna jej za gotową. Wszystkie nasze whisky zawierają deklaracje wieku.
Nasza whisky ma niepowtarzalny charakter z rzadkimi nutami miodowymi. Dłuższy proces fermentacji i dębowe beczki sprawiają, że nasza whisky jest pełna miodowego bogactwa.
Zaprojektowany przez Charlesa Doiga dach typu Pagoda jest kultowym symbolem szkockich destylarni whisky i stanowi nierozłączny element krajobrazu wzgórz Szkocji.
Opis
Chwilowo nie możesz polubić tej opinii
Zgłoś komentarz
Zgłoszenie wysłane
Twoje zgłoszenie nie może zostać wysłane
Napisz swoją opinię
Recenzja została wysłana
Twoja recenzja nie może być wysłana
Indeks: GRANT001
Marka: WILLIAM GRANT&SONS
Indeks: JAME0001
Marka: JOHN JAMESON&SONS
Indeks: BUSK005
Marka: ROYAL OAK DISTILLERY
check_circle
check_circle