- W koszyku nie ma jeszcze produktów
- Wysyłka
- Razem z dostawą: 0,00 zł
- Alkohole
- Pozostałe produkty
- Producenci
- Aberfeldy
- Absolut
- Baileys
- Ballantines
- Beluga
- Belvedere
- Bombay Sapphire
- Bushmills
- Carbon Champagne
- Chivas Regal
- Chopin Vodka
- Ciroc
- Dalmore
- Dewar's
- Dom Perignon
- Finlandia
- Glenfiddich
- Glenlivet
- Glenmorangie
- Grey Goose
- Isle Of Jura
- Jack Daniel's
- Jagermeister
- Jameson
- Jim Beam
- Johnnie Walker
- Krug
- Martini
- Metaxa
- Miodula
- Moet & Chandon
- Nemiroff Vodka
- Piper-Heidsieck
- Polmos Siedlce
- Polmos Żyrardów
- Pravda
- Śliwowica
- Veuve Clicquot
- William Grant & Sons
- Wódki regionalne Kurnwica
CASA NOBLE BLANCO TEQUILA. Tequila to alkohol, który jest znany od setek lat. Proces jej tworzenia zaczyna się już od momentu wysiewu agawy. Uprawa agawy to proces kosztowny i długotrwały, ponieważ rdzeń agawy, aby osiągnął pełną dojrzałość i odpowiednią zawartość skrobi potrzebuje aż od 7 do 12 lat. Gleba, w której wyrasta agawa to również bardzo istotny element jej produkcji, bowiem musi być ona żyzna i wulkaniczna. Kiedy agawy osiągną swoją dojrzałość, następuje ich zbiór. Co bardzo ciekawe, nie istnieją żadnego rodzaju kombajny do zbierania agawy, cały ten proces odbywa się wyłącznie ręcznie. Kiedy już serce agaw zostanie przewiezione do destylarni, tam odbywa się ich cięcie na części i pieczenie ich po to, by przekształciły się z węglowodanów w cukry proste. Tradycyjne agawy pieczono w kamiennych paleniskach, a obecnie w większości przypadków korzysta się z autoklawów, które to gotują agawy pod ciśnieniem.
Krok po kroku ku doskonałemu trunkowi
Kolejny proces, który prowadzi do powstania doskonałej tequili, to mielenie agawy w celu uzyskania z niej soku. Powstały sok poddaje się następnie fermentacji. Najczęściej do tego celu wykorzystuje się kadzie ze stali nierdzewnej. Po dodaniu do soku bakterii i dzikich drożdży powstaje w ten sposób zacier. Destylacja zacieru to kolejny etap w procesie tworzenia tequili. Po pierwszej destylacji uzyskana w ten sposób surówka gorzelnicza posiada około 20% alkoholu, natomiast druga destylacja doprowadza alkohol do mniej więcej 55% zawartości alkoholu. Etap dojrzewania to proces, który odbywa się w dębowych beczkach i jest dość długi. Im dłuższy proces dojrzewania destylatu, tym alkohol podczas niego powstały ma większą wartość. Starzona tequila, przed nalaniem jej do butelek, zostaje poddana kupażowaniu przez maestro tequilero, a następnie, kiedy wykona on już ostatnie kroki ku najlepszej jakości powstałego w ten sposób alkoholu, zostaje on przelany do butelek, oznaczonych destylarnią, z której pochodzi.
Tequila na złoty medal
CASA NOBLE BLANCO TEQUILA to tequila wielokrotnie nagradzana, doskonała, gładka i nieporównywalna z innymi dzięki nie podwójnej, a potrójnej destylacji. Już sam fakt, że w ciągu roku produkuje się jedynie ograniczoną ilość tego wspaniałego w smaku i zapachu alkoholu sprawia, że jest ona trunkiem klasy premium, niepowtarzalnym pod każdym względem. Nic też dziwnego, że nagrodzono ją złotym medalem w konkursie San Francisco - World Spirits 2011.
Informacje o produkcie
- Producent
- CASA NOBLE
- Zawartość alkoholu
- 40%
- Pojemność
- 0,75L
- Kraj
- Meksyk
- Typ produktu
- TEQUILA
- Rodzaj
- Tequila 100% Agave