

SZAMPAN MOUTARD GRANDE CUVEE BRUT to białe wytrawne musujące wino wieloszczepowe - Coupage, jeden ze wzorcowych Brutsów nie-vintage w regionie.
Produkcja znakomitego Champagne Moutard Grande Cuvee Brut bazuje na dwóch szczepach winogron Chardonnay i przeważającym Pinot Noir. Okres dojrzewania to 36 miesięcy leżakowania w butelkach. Champagne Moutard Grande Cuvee Brut ma zapach bogaty w aromaty migdałów, brioszek i masła. Jest idealnym wyborem dla osób, które preferują smaki głębsze o bogatym wykończeniu. Delikatne bąbelki i piękny złoty kolor butelki sprawiają, że szampan Moutard Grande Cuvee Brut stanowi idealny zakup na prezent nawet dla najbardziej wymagającego konesera.
W procesie produkcji fermentacja i winifikacja odbywa się w kadziach ze stali nierdzewnej w kontrolowanej temperaturze 45° F.
Producentem Champagne Moutard jest rodzinna firma francuska, która od wielu pokoleń prowadzi uprawę winorośli w małym miasteczku Aube, na wzgórzach blisko Buxeuil. Produkcja Moutard jest rozdzielona pomiędzy członków rodziny Moutard, którzy kierują się rozwojem, pasją i perfekcjonizmem w procesie tworzenia win Moutard.
Początki Moutard sięgają 1952 roku, kiedy to Lucien Moutard pod własnym nazwiskiem rozpoczął produkcję szampana na ziemiach rodzinnych Côte des Bar na południowym wschodzie Szampanii w Reims, wyspie odizolowanej od reszty Szampanii. Côte des Bar charakteryzuje sielankowy klimat leśnych ostępów (85% nasadzeń), zupełnie inny niż w pozostałych zazwyczaj rzadko porośniętych regionach Szampanii. Glebę Côte des Bar charakteryzują duże ilości gliny, przeplatane wapieniami sprzed 152 do 157 milionów lat zbudowanych z rozległych skamielin morskich i skamieniałych ostryg.
Informacje o produkcie