- Obecnie brak na stanie
- W koszyku nie ma jeszcze produktów
- Wysyłka
- Razem z dostawą: 0,00 zł
- Alkohole
- Pozostałe produkty
- Producenci
- Aberfeldy
- Absolut
- Baileys
- Ballantines
- Beluga
- Belvedere
- Bombay Sapphire
- Bushmills
- Carbon Champagne
- Chivas Regal
- Chopin Vodka
- Ciroc
- Dalmore
- Dewar's
- Dom Perignon
- Finlandia
- Glenfiddich
- Glenlivet
- Glenmorangie
- Grey Goose
- Isle Of Jura
- Jack Daniel's
- Jagermeister
- Jameson
- Jim Beam
- Johnnie Walker
- Krug
- Martini
- Metaxa
- Miodula
- Moet & Chandon
- Nemiroff Vodka
- Piper-Heidsieck
- Polmos Siedlce
- Polmos Żyrardów
- Pravda
- Śliwowica
- Veuve Clicquot
- William Grant & Sons
- Wódki regionalne Kurnwica
ZACAPA CENTENARIO 23YO HEAVENLY CASK COLLECTION EL ALMA RUM 0,7L 40%
ZACAPA CENTENARIO 23YO HEAVENLY CASK COLLECTION EL ALMA RUM. Jest to trunek produkowany w Guatemali techniką solera, która znana jest głównie z wytwarzania sherry. Technika ta polega na tym, że świeży destylat wlewa się do beczek w górnej warstwie, a następnie co pewien czas przepompowuje się jego część do kolejnych warstw beczki, leżących poniżej. W ten właśnie sposób Rum zyskuje o wiele lepsze cechy, niż gdyby dojrzewał w tej samej beczce. Co interesujące, wiek tego alkoholu nie wyznacza liczby lat jakich młodszy destylat spędził w beczce, a jedynie tak zwaną „średnią leżakowania". Metoda powstawania ZACAPA CENTENARIO 23YO HEAVENLY CASK COLLECTION EL ALMA RUM sprawia, że alkohol ten jest absolutnie wyjątkowy. Najlepiej więc kosztować go bez żadnych dodatków, w temperaturze pokojowej, delektując się jego bogatym aromatem i smakiem. ZACAPA CENTENARIO 23YO HEAVENLY CASK COLLECTION EL ALMA RUM to doskonała alternatywa dla koniaku, o czym wiedzą znawcy tego wyjątkowego trunku.
Specyficzny sposób dojrzewania alkoholu
Marka Zacapa założona została w 1976 roku przez rodzinę Botran. Destylarnia ta mieści się w miasteczku Tulula w Gwatemali, a dokładniej na wyżynie Quetzaltenango, na wysokości 2330 metrów nad poziomem morza. To właśnie tam dojrzewa w beczkach ZACAPA CENTENARIO 23YO HEAVENLY CASK COLLECTION EL ALMA RUM. Odpowiednia wysokość leżakowania i niższa temperatura, która panuje w destylarni położonej na wysokościach sprawia, że alkohol ten dojrzewa wolniej i staranniej. Rum ZACAPA CENTENARIO 23YO HEAVENLY CASK COLLECTION EL ALMA RUM powstaje nie z melasy, a z soku trzcinowego z pierwszego tłoczenia, zwanego również czasami miodem z trzciny cukrowej.
Rum wyjątkowy
Podczas procesu fermentacji tego wyjątkowego alkoholu używa się szczepu drożdży, który to pozyskuje się z ananasów, a ten pomaga uzyskać charakterystyczny dla tego trunku zestaw aromatów. ZACAPA CENTENARIO 23YO HEAVENLY CASK COLLECTION EL ALMA RUM to alkohol dojrzewający w systemie solera. Polega on na tym, że alkohol najpierw leżakuje w beczkach po bourbonie, następnie po sherry, a następnie po sherry typu Pedro Ximenez. Złożony jest on z destylatów, które spędziły w tych beczkach łącznie od 6 do 23 lat. ZACAPA CENTENARIO 23YO HEAVENLY CASK COLLECTION EL ALMA RUM posiada w sobie aromaty cytrusów, wanilii, moreli, kakao, migdałów, czekolady i dodatku przypraw. W smaku wyczujemy wyraźny charakter dębiny, czekolady, toffi, lukrecji i cynamonu, natomiast finisz tego alkoholu niesie ze sobą długi posmak, pełen wanilii, dymu i kawy.
Informacje o produkcie
- Producent
- RON ZACAPA
- Wiek
- 23
- Zawartość alkoholu
- 40%
- Pojemność
- 0,7L
- Kraj
- Gwatemala
- Typ produktu
- RUM
Indeks: DICTA005
Marka: DESTILERIA COLOMBINA VIA MAMONAL