LONG POND 11YO 2007 TECC jest wyrafinowany, na początku nos przywodzi na myśl sherry Amontillado (morela, wosk pszczeli, migdał, czekolada). Pozwolono mu oddychać dzięki czemu staje się smolisty. Bogaty smak pomarańczy, soczystego liścia laurowego oraz kakao. Podniebienie jest jednocześnie egzotyczne i pikantne. Wykończenie ujawnia pierścienie dymu z potężnego cygańskiego cygara. Trunek wytwarzany przez powolną fermentację, podczas której dodaje się dunder. Jamajskie rumy są niezwykle ciężkie i potężne. O zawartości estru wynoszącej od 1500 do 1600 gramów na hektolitr czystego alkoholu, ten cuvée, ochrzczony STCE, jest jednym z wielu znaków produkowanych przez gorzelnię LONG POND. Przywołując sherry Amontillado od początku do końca, jest cudownie utleniający. W tym bujnym rejestrze bardzo przyjemna redukcja na nosie jest również atrakcją degustacji.