- Obecnie brak na stanie

LHERAUD PECHE AU COGNAC LIQUEUR. Alkohol ten to francuski likier brzoskwiniowy o intensywnym smaku i aromacie. Produkuje się go z bardzo oryginalnego koniaku Lheraud z dodatkiem świeżo zebranych oraz bardzo starannie wyselekcjonowanych brzoskwiń. Idealnie nadaje się on do spożywania solo, po schłodzeniu, ale również doskonale wpasowuje się w różnego rodzaju koktajle czy drinki oraz jako dodatek do smacznych deserów.
Nie każdy wie, skąd wziął się doskonale każdemu znany likier. To trunek wywodzący się od włoskiego słowa „liquori". W XVI wieku włoscy alchemicy pod wpływem kontaktów z Arabami rozpoczęli produkcję pierwszych wyrobów alkoholowych, a traktowano je jako leki. Niestety, nie były one tak smaczne i aromatyczne jak w dzisiejszych czasach - te surowe destylaty nierzadko miały przykry smak i zapach. Aby zniwelować te nieprzyjemne doznania, zaczęto je dosładzać słodkim winem oraz miodem, a także aromatyzować wyciągami z ziół czy też olejkami. Tak właśnie powstał słynny na całą Europę Rosoglio, aromatyzowany różanym olejkiem. Rosolisy bardzo długo uchodziły za najlepsze i najdroższe trunki, co miało znaczenie również w tym, że podawano je na ucztach królów i książąt.
Z czasem udoskonalono metody destylacji likierów, poprawiono ich jakość i rodzaj dodawanego spirytusu. Wtedy powstał wielki "wysyp" różnego rodzaju spirytusów. W wieku XIX i na początku XX wieku likiery wszelkiej maści stały się niezmiernie popularne. Są one obecnie podstawą wielu słodkich koktajli i deserów. LHERAUD PECHE AU COGNAC LIQUEUR to nie tylko smaczny i aromatyczny trunek, ale również likier opakowany w ekologiczny, przewiązany wstążką papier, który doskonale nadaje się zarówno do domowej kolekcji, jak i na prezent dla wszystkich tych, którzy uwielbiają ładnie zapakowane, smaczne alkohole.
Informacje o produkcie