

SIKKIM BILBERRY PREMIUM GIN. Łączy on w sobie hiszpańską innowację i angielską kulturę ginu z indyjską herbatą. Destylacja tego trunku odbywa się w starych, miedzianych alembikach pochodzących z XIX wieku. SIKKIM BILBERRY PREMIUM GIN jest pełen jagód, a to wyróżnia go spośród innych alkoholi tego rodzaju. Choć jego kolor jest przeźroczysty, pachnie on piękie jałowcem i owocami, a w smaku odnajdziemy doskonałą soczystość, słodkość i wyważoną cierpkość, jagody, jeżyny oraz doskonale dobrane nuty przypraw. Finiszuje on długo i lekko pikantnie, co sprawia, że nie da się zapomnieć.
Gin to wódka sporządzona z rektyfikowanego spirytusu, który to leżakuje z olejkami destylowanymi z owoców jałowca. Inaczej mówiąc, gin to "jałowcówka". Czysty spirytus nie zawiera większej ilości szkodliwych fuzli i nie wymaga długiego leżakowania podobnie jak i whisky czy koniak. Dla sharmonizowania smaku ginu, leżakuje on zazwyczaj przez kilka tygodni. Sama barwa ginu uzależniona jest od naczynia, w którym leżakuje. Bezbarwny gin (jak SIKKIM BILBERRY PREMIUM GIN) leżakuje zazwyczaj w miedzi lub w naczyniach ze szkła, natomiast żółtawe zabarwienie niektórych ginów powstaje podczas ich leżakowania w dębowych beczkach.
Wielka popularność ginu rozpoczęła się w Anglii, około 300 lat temu. Wraz z przybyciem nowego władcy w Angli, osiedliło się tam również wielu Holendrów, którzy mieli zwyczaj pić jałowcówkę zwaną wówczas Genever. Anglicy skrócili te nazwę i nowa wódka rozpowszechniała wówczas jako gin. Produkowany on był ze zwykłej surówki spirytusowej, z dodatkiem kwasu siarkowego i terpentyny oraz różnych innych, zadziwiających składników. Był to alkohol tani i łatwo dostępny, dlatego też stał się w ówczesnych czasach alkoholem bardzo popularnym.
Opis
Chwilowo nie możesz polubić tej opinii
Zgłoś komentarz
Zgłoszenie wysłane
Twoje zgłoszenie nie może zostać wysłane
Napisz swoją opinię
Recenzja została wysłana
Twoja recenzja nie może być wysłana
check_circle
check_circle