

KOBRA 10YO BRANDY. Brandy, inaczej nazywana wypalanką czy też winiakiem, to alkohol wysokoprocentowy, który powstaje w procesie przekształcenia wina gronowego, owocowego lub też wytłoków powstałych przy wyciskaniu owoców w bardziej skoncentrowany, czystszy alkohol. Sama nazwa tego trunku pochodzi od niderlandzkiego słowa „brandewijn", które oznacza nic innego, jak „palone wino". KOBRA 10YO BRANDY to oryginalna, francuska brandy w niezwykłej butelce w kształcie kobry. Jest zakorkowana, a jej złoty kolor przyciąga wzrok każdego, komu dane będzie trzymać w dłoniach ten piękny produkt. KOBRA 10 LETNIA BRANDY sprawdzi się idealnie jako prezent czy też urozmici swoim kształtem w formie kobry domowy barek z alkoholem. Dzięki swojemu nietypowemu wydaniu KOBRA 10 LETNIA BRANDY prezentuje się bardzo atrakcyjnie na każdym stole, a po wypiciu jej możemy zachować butelkę, która ozdobi każde wnętrze.
Proces produkcji brandy składa się z dwóch głównych etapów. Pierwszy, to destylacja. Destyluje się podczas niego białe wino, które to ma na celu wytworzenie skondensowanego alkoholu. Proces ten jest łagodny i dość powolny, nie mniej jednak właśnie dlatego doskonale uwalniają się aromaty wszystkim składników. W samej teorii destylacja to najprostszy z procesów fizycznych, która bazuje na tym, że woda i alkohol posiadają różne temperatury wrzenia. Podczas podgrzewania sfermentowanej cieczy, para pochodząca z alkoholu uwalnia się jako pierwsza i może kolejno zostać złapana i schłodzona, co tworzy skondensowany napój alkoholowy.
Drugim procesem produkcji KOBRA 10YO BRANDY jest jej leżakowanie. Świeżo wydestylowana brandy jest cierpka w smaku, oleista i nieapetyczna. Dopiero dzięki procesowi leżakowania w dębowych beczkach nabiera ona koloru i swoich aromatów. Sam proces umieszczenia brandy w beczkach ma na celu dotlenianie alkoholu, jednak w niewielkim stopniu. Destylat stopniowo wchłania tlen, który to potrzebny jest do utleniania i tym samym do złagodzenia zbyt surowego alkoholu. Podczas procesu leżakowania napój klaruje się i nabiera również odpowiedniego smaku, jak i zapachu. 10-letnia KOBRA 10YO BRANDY leżakuje w beczkach 10 lat, co sprawia, że jej aromat jest wyrazisty, nieco dębowy i charakterystyczny. Alkohol ten najlepiej degustować powoli, w temperaturze pokojowej, która pozwala uwolnić najlepsze aromaty tego szlachetnego trunku.
Opis
Chwilowo nie możesz polubić tej opinii
Zgłoś komentarz
Zgłoszenie wysłane
Twoje zgłoszenie nie może zostać wysłane
Napisz swoją opinię
Recenzja została wysłana
Twoja recenzja nie może być wysłana
check_circle
check_circle